Kijk voor meer feestelijke desserts ook eens op onze speciale kerstpagina!
aantal 4 |
nagerecht |
kerst |
mediterraans |
Warm of koud: deze saffraanperen uit de oven met geurige specerijen en crunchy notenpraliné zijn een perfect toetje. Geef er een flinke schep labne bij.
Ingrediënten
- 500 g yoghurt, Griekse, mager
- 4 kleine peren, ongeschild, gehalveerd
- 300 ml sinaasappelsap, versgeperst
- 1 kaneelstokje
- 6 kruidnagels (hele)
- ± 15 saffraandraadjes
- 4 el ahornsiroop
- 1 el pistachenoten, in plakjes
- 2 tl sesamzaad
- 1 tl maanzaad
- 1 flinke snuf zeezout
- ook nodig: kaasdoek of theedoek
Instructies
- Hang een grote zeef boven een kom. Bekleed hem met een dubbele laag kaasdoek of een theedoek. Schep de yoghurt erin. Trek de punten van de doek bij elkaar. Draai ze samen. Laat 8 uur (of een hele nacht) uitlekken in de koelkast.
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Leg de peren met de snijvlakken omlaag in een grote braadslee. Voeg het sinaasappelsap, kaneelstokje, de kruidnagels, saffraan en 1 el ahornsiroop toe. Dek af met een vel bakpapier en een vel aluminiumfolie. Bak de peren ± 30 min. tot ze bijna gaar zijn. Verwijder de folie en bakpapier. Bak ze nog ± 20 min. tot ze gaar zijn. Laat afkoelen.
- Bekleed intussen een bakplaat met bakpapier. Meng in een kom de pistaches met het sesamzaad en maanzaad, wat zout en de resterende 3 el ahornsiroop. Schep het op de bakplaat en spreid het een beetje uit. Bak 11-13 min. tot het donker karamelliseert.
- Laat afkoelen en breek de praliné in stukken. Serveer de peren met de labne, het vocht uit de braadslee en stukjes praliné.
Voedingswaarde
TIP: De labne kun je in luchtdicht afgesloten 2 dagen bewaren in de koelkast.
Recepten: Matt Preston, Michelle Southan, Katrina Woodman. Fotografie: Al Richardson, Jeremy Simons. Styling: Katrina Woodman, Michelle Noerianto. Bereiding: Lucy Busuttil, Dixie elliott
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!