aantal 6 |
hoofdgerecht |
weekend |
|
Toppunt van luxe, dit runderribstuk uit de oven met frisse sla en ´n flinke lik mosterd. Dit gerecht valt in de categorie: ‘gezellig eten’. Zet een grote schaal op tafel, laat iedereen zelf opscheppen en genieten maar!Meer grote gebraden? Bekijk hier onze lijst met fijne braadstukken.
Ingrediënten
- 1 el olijfolie + extra om te bestrijken en besprenkelen
- 3 kg ribeye braadstuk op kamertemperatuur
- 2 tenen knoflook gehalveerd
- 40 g boter in blokjes
- 4 takjes tijm
- ½ citroen sap
- 3 kropjes little-gemsla gehalveerd
- 4 el bladpeterselie fijngesneden
- 4 el bieslook fijngesneden
- 4 augurkjes in dunne plakjes
- voor erbij: Engelse mosterd
- ook nodig: vleesthermometer metalen spiesen
Instructies
- Verwarm de oven voor op 190°C.
- Vet een diepe bakplaat in. Bestrooi het vlees met grof zout.
- Verhit de olie in een grote koekenpan op matig vuur en bak de knoflook in 1-2 min. goudgeel. Neem de knoflook uit de pan en leg apart.
- Braad het vlees in de pan in 1-2 min. per kant bruin, draai het vuur lager en bestrooi het vlees met peper. Voeg 20 g van de boter, 2 takjes tijm en de gebakken knoflook toe en braad het vlees nog 3-4 min. aan op matig tot laag vuur.
- Leg het vlees op de bakplaat, schenk het vet uit de pan in een kom en bewaar tot gebruik. Braad het vlees in 1¾-2 uur in de oven rosé – tot een in het midden ingestoken vleesthermometer 50°C aangeeft – of langer naar wens. Neem uit de oven en laat afgedekt met aluminiumfolie 20 min. rusten. Het gaart nu nog een aantal graden door.
- Zet intussen de koekenpan weer op hoog vuur en voeg het afgekoelde bakvet plus de rest van de boter en de 2 takjes tijm toe. Verwarm tot de boter schuimt, roer het citroensap erdoor en schenk over het vlees.
- Verwarm intussen een grillpan op hoog vuur. Bestrijk de halve slakropjes met wat olie, bestrooi met zout en peper en steek ze aan spiesen. Gril ze 2 min. op de snijvlakken tot zich grillstreepjes vormen. Keer ze en gril ze nog 1 min. Besprenkel met wat olie en bestrooi met de kruiden en augurkjes. Snijd het vlees in dikke plakken, serveer met de sla en geef er mosterd bij.
Voedingswaarde
Tekst en recept: Darren Robertson. Fotografie: Ben Dearnley. Styling: Kirsten Jenkins. Bewerking: Trudelies Schouten
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!