romige ovenschotel met kip en sjalot

romige ovenschotel met kip en sjalot

Een tijdloos recept voor echte kipliefhebbers. Sjalotjes, aardappelen en wortels zorgen samen voor een heerlijke rustieke ovenschotel met malse kip. Alles in een braadpan, de braadpan de oven in en wachten maar. Aan tafel wordt het ultiem genieten, enne…kluiven mág!

Gek op kip uit de oven? Dit zijn onze 21 beste recepten.

Romige ovenschotel met kip en sjalot


aantal 4 | hoofdgerecht | weekend | |
Ideaal, want de oven doet het meeste werk voor je!
Kooktijd20 minutes
Oven45 minutes
Totale tijd1 hour 5 minutes

Ingrediënten

  • 2 el Dijon mosterd
  • 1 citroen liefst biologisch, schil geraspt, sap geperst
  • 5 el bladpeterselie fijngesneden
  • 2 dubbele (totaal ± 550 g ) kipfilets met vel, of kipkarbonades met vel
  • 30 g boter
  • 12 sjalotjes gepeld, gehalveerd
  • 8 aardappelen vastkokende, niet te groot, bijv. roseval, Malta of Charlotte, in plakjes
  • 3 tenen knoflook grof gehakt
  • 400 ml droge wijn wit
  • 500 g boswortelen geschrapt, grote evt. overlangs doormidden
  • 100 ml slagroom
  • evt. cocktailprikkers

Instructies

  • Roer de mosterd, de citroenrasp en 3 el peterselie goed door elkaar. Haal de huid van de kip iets los en verdeel het mosterdmengsel tussen kip en huid. Leg de huid er weer goed op en zet evt. vast met cocktailprikkers.
  • Verhit de boter in een ovenvaste braadpan met dikke bodem* en bak de kip rondom snel bruin. Voeg de sjalotjes, aardappelparten, knoflook en wijn toe, breng aan de kook en schuif in het midden van de oven. Stoof alles in 45 min. gaar en schep af en toe om. Voeg na 20 min. de wortelen en room toe, roer goed om en laat verder garen.
  • Neem de kip uit de oven, giet al het vocht af in een steelpan en kook op hoog vuur nog 5 min. in. Breng op smaak met zout, peper en citroensap en schenk terug over het gerecht in de braadpan. Bestrooi met de rest van de peterselie. Extra lekker met stokbrood die je in de saus doopt.

Voedingswaarde

auteur: delicious.
* In plaats van een braadpan kun je alles na het aanbraden ook overdoen in een wat diepere ovenschaal. Wil je de saus een extra kruidige smaak geven, voeg dan 3 takjes tijm en 1 takje salie toe.
Productie en recepten: Trudelies Schouten. Foodstyling: Bart Stuart. Fotografie: Rob van der Vet. Styling: Jan Willen van Riel
 
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!



Toch wat over? Je kunt nog heel veel met restjes kip! 10x ideeën voor een nieuwe maaltijd.