vegetarisch
aantal 4 |
bijgerecht |
weekend |
hollands |
Op Terschelling en Vlieland kom je ze tegen: grote velden veenbessen. Beter bekend als cranberry’s. In de late zomer en het vroege najaar worden de bessen geplukt. De veenbes is een echte feestbes: rond de feestdagen veroveren ze stil de schappen om meteen na de feestdagen weer even bescheiden van het toneel te verdwijnen. Cranberry’s komen oorspronkelijk uit Noord-Amerika. Zo’n twee eeuwen geleden spoelden bij een schipbreuk vaten met cranberry’s aan op het strand van Terschelling. Teleurgesteld over de inhoud gooiden jutters de vaten leeg in de duinen waar de rode bessen aan een weelderige groei begonnen. En de rest is geschiedenis. De friszure vitamine-C bommetjes gaan graag in klassieke cranberrycompôte. Ook bij vlees en wild, in bijgerechten en desserts combineren ze als geen ander.
Ingrediënten
- 25 g roomboter
- 600 g rode kool in fijne reepjes
- 1 handvol veenbessen cranberry’s
- 1 el wijnazijn rood
- 2 el basterdsuiker wit
- 1 tl anijszaad gemalen
Instructies
- Smelt in een koekenpan de boter. Bak de rode kool al omscheppend in ca. 10 min. knapperig gaar. Schep er de veenbessen door. Voeg de wijnazijn, suiker en het anijszaad toe. Bak tot de veenbessen openbarsten; voeg eventueel een scheutje water toe. Breng de rode kool op smaak met zout, peper en naar wens een extra schepje suiker.
Voedingswaarde
Dit recept printen Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!