aantal 4 |
bijgerecht, voorgerecht |
doordeweeks, kerst, pasen, weekend |
frans |
Deze heerlijke rillettes van witvis is perfect voor een hapje om te delen of als voorgerecht! Serveer de rillettes met lekkere krokante crackers.
Ingrediënten
- 100 ml witte wijn
- 2 blaadjes laurier
- 1 ui
- 1 flinke moot witvis zoals griet, heilbot of zeebaars a +/1 350 g
- 6-8 Hollandse krabbenpoten
- 150 ml zure room
- 2 tl pimenton
- 1 teentje knoflook geraspt
- 2 tl zoet paprikapoeder
- 1/2 bosje peterselie blaadjes geplukt
- 1 ansjovis
- 100 ml olijfolie
- 1-2 el citroensap
- 50 g zeekraal + extra voor erover
- evt delicious. gerookt zout voor erover
- krokante crackers voor erbij
Instructies
Voorbereiden:
- Kan de ochtend van tevoren. Breng 1 l water met wat zout, witte wijn, laurier en ui aan de kook. Draai het vuur laat, doe de vis en krabbenpoten erin en pocheer 10 min. Haal de vis en krabbenpoten eruit, de bouillon gebruik je niet meer. Verdeel de vis in kleine vlokken. Kraak de krabbenpoten (Gaat goed met een notenkraker) en haal het vlees eruit. Doe het vis- en krabvlees in een kom en trek verder uit elkaar met 2 vorken.
- Roer de zure room los met de pimenton, knoflook en het zoete paprikapoeder.
- Pureer het peterselieblad met de ansjovis en olijfolie tot een gladde olie. Roer het zure-roommengsel en de ansjovispeterselieolie door de vis en breng op smaak met 1-2 el citroensap, peper en zout.
- Hak de zeekraal grof en roer door de mousse. Zet afgedekt koel weg tot gebruik.
Bereiden:
- Begin 10 min. van te voren. Schep de rilettes op een groot bord, bestrooi met nog wat zeekraal en evt gerookt zout. geef er krokante crackers bij.
Voedingswaarde
* Bij sommige viszaken kun je krabvlees uit de koeling of diepvries kopen. Dit is al gekookt en heeft dus niet de wijn-lauriersmaak
Recepten en bereiding: Merijn Tol. Fotografie: Eric van Lokven. Styling: Maaike Koorman. Bewerking: Trudelies Schouten
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!