Rijstsalade met pepermakreel

Rijstsalade met pepermakreel

aantal 4 | hoofdgerecht | doordeweeks | | lactosevrij
Van die gerechten die instant een hit zijn thuis: dat zijn de recepten van delicious.friend Janneke Philippi. Niet voor niets geeft zij iedere maand in delicious. haar favoriete familierecepten. In september 2012 was dat o.a. deze rijstsalade met pepermakreel. Zelf gebruikt Janneke het liefst farro, een Italiaanse graansoort. Maar meergranenrijst is een goed alternatief!
Kooktijd25 minutes
Oven25 minutes
Totale tijd50 minutes

Ingrediënten

  • 2 kolve suikermaïs vers en blad verwijderd
  • 5 el olijfolie extra vierge
  • 1 pak meergranenrijst à 275 g
  • 3 tomaten zaadlijsten eruit, in reepjes
  • 2 sjalotjes fijngesneden
  • 300 g pepermakreel gerookt, schoongemaakt
  • 1 bosje bladpeterselie à 20 g, plat en grof gesneden
  • 2 citroenen

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C. Bestrijk de maïskolven met 2 el olijfolie. Leg ze in een kleine ovenschaal en rooster in 20-25 min. beetgaar. Keer ze halverwege, let op dat het niet te hard gaat. Snijd met een scherp mes de maïskorrels van de kolven.
  • Kook ondertussen de rijst volgens de aanwijzingen op het pak. Giet de rijst af en doe over in een platte schaal en laat onder regelmatig omscheppen snel afkoelen,
  • Meng de rijst met de maïs, tomaat, sjalot, helft van de makreel in kleine stukjes en 3/4 van de peterselie. Maak de salade aan met 3 el olijfolie, het sap van 1 citroen en zout en peper naar smaak.
  • Schep de salade op een schaal. Verdeel er de rest van de makreel in grove stukken over en bestrooi met de rest van de peterselie. Snijd de laatste citroen in partjes en leg erbij.

Voedingswaarde

auteur: delicious.
farro
Janneke: ‘In Nederland ben ik meestal al snel door mijn vakantievoorraadje farro heen. Meergranenrijst is dan een prima alternatief. Farro lijkt op spelt, maar heeft een kortere kooktijd en is zachter. In Italie wordt het o.a. veel gebruikt voor risotto en geeft het een heerlijke nootachtige smaak.’
Recepten: Janneke Philippi. Fotografie: Jeroen van der Spek. Styling: Jet Krings. Foodstyling: Bart Stuart. Productie: Trudelies Schouten
Saladeboek deliciousVoor meer verrukkelijke salades bestel je snel delicious. hét saladeboek. Het staat boordevol inspiratie. Ook leuk als culi-cadeau!
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!