glutenvrij, glutenvrij / lactosevrij, lactosevrij
aantal 6 |
nagerecht |
|
|
glutenvrij, lactosevrij
Rijst-roompudding met kokos en gula java-saus: een variatie op een klassieke, zoete rijstpudding. Deze pudding is lekker romig, heeft toch bite, en de kokos geeft hem oosters tintje. De pudding is lactose- en glutenvrij. Je kunt naar eigen voorkeur de amandelmelk ook door gewone melk vervangen.
Ingrediënten
- 250 ml amandelmelk
- 450 ml kokosmelk
- 50 g kristalsuiker fijn
- 135 g rondkorrel dessertrijst
- 1 snuf nootmuskaat
- 2 stengels citroengras in stukjes, gekneusd
- 2 blaadjes gelatine
- 75 ml rum witte
- 40 g kokossnippers
- ook nodig: puddingvorm van 1 l inhoud dun ingevet met neutraal smakende olie
gula java-saus
- 100 g gula java palmsuiker*, fijngehakt
Instructies
- Breng in een grote steelpan de amandelmelk, kokosmelk, 150 ml water, suiker en rijst met een snuf zout, nootmuskaat en het citroengras langzaam aan de kook. Kook de rijst zachtjes zo’n 25 min., roer regelmatig. Verwijder het citroengras. Week intussen de gelatine 10 min. in ruim koud water. Knijp de gelatine uit, roer door de dikke pap en laat oplossen. Neem van het vuur en meng de rum erdoor. Schenk de puddingmassa in de vorm en laat eerst wat afkoelen. Dek met plasticfolie af en zet 3-4 uur in de koelkast om op te stijven.
- Verwarm de gula java met 75 ml water en laat de suiker op laag vuur af en toe roerend oplossen. Roer er evt. nog een paar eetlepels water door als de stroop te dik is. Laat het suikerwater even koken en laat dan afkoelen.
- Haal met je vingertoppen de pudding iets los van de vormwand, leg er een bord op en keer bord en pudding tegelijk. Verwijder de vorm. Bestrooi de pudding met de kokossnippers en serveer de gula javasaus er apart bij.
Voedingswaarde
* Schijven gula java koop je bij de Aziatische winkels. Of neem 100 g palmbloesemsuiker, te koop bij natuurwinkels, en bereidt de saus op dezelfde manier.
TIP: pudding lossen Wil je de pudding op een bord keren en komt hij niet los van de vorm? Schud hem met bord en al heen & weer, dus niet óp & neer! Zo komt er aan de zijkant wat lucht bij.
Recepten: Trudelies Schouten. Fotografie: Saskia van Osnabrugge. Styling: Jet Krings. Bereiding: Jacqueline Pietrowski
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!