aantal 6 |
nagerecht |
|
|
glutenvrij, lactosevrij
Rijst-roompudding met kokos en gula java-saus: een variatie op een klassieke, zoete rijstpudding. Deze pudding is lekker romig, heeft toch bite, en de kokos geeft hem oosters tintje. De pudding is lactose- en glutenvrij. Je kunt naar eigen voorkeur de amandelmelk ook door gewone melk vervangen.
Kooktijd30 minutesminutes
Opstijven4 hourshours
Totale tijd4 hourshours30 minutesminutes
Ingrediënten
250mlamandelmelk
450mlkokosmelk
50gkristalsuikerfijn
135grondkorreldessertrijst
1snuf nootmuskaat
2stengels citroengrasin stukjes, gekneusd
2blaadjesgelatine
75mlrumwitte
40gkokossnippers
ook nodig: puddingvorm van 1 l inhouddun ingevet met neutraal smakende olie
gula java-saus
100ggula javapalmsuiker*, fijngehakt
Instructies
Breng in een grote steelpan de amandelmelk, kokosmelk, 150 ml water, suiker en rijst met een snuf zout, nootmuskaat en het citroengras langzaam aan de kook. Kook de rijst zachtjes zo’n 25 min., roer regelmatig. Verwijder het citroengras. Week intussen de gelatine 10 min. in ruim koud water. Knijp de gelatine uit, roer door de dikke pap en laat oplossen. Neem van het vuur en meng de rum erdoor. Schenk de puddingmassa in de vorm en laat eerst wat afkoelen. Dek met plasticfolie af en zet 3-4 uur in de koelkast om op te stijven.
Verwarm de gula java met 75 ml water en laat de suiker op laag vuur af en toe roerend oplossen. Roer er evt. nog een paar eetlepels water door als de stroop te dik is. Laat het suikerwater even koken en laat dan afkoelen.
Haal met je vingertoppen de pudding iets los van de vormwand, leg er een bord op en keer bord en pudding tegelijk. Verwijder de vorm. Bestrooi de pudding met de kokossnippers en serveer de gula javasaus er apart bij.
Voedingswaarde
auteur: delicious.
* Schijven gula java koop je bij de Aziatische winkels. Of neem 100 g palmbloesemsuiker, te koop bij natuurwinkels, en bereidt de saus op dezelfde manier.TIP: pudding lossen Wil je de pudding op een bord keren en komt hij niet los van de vorm? Schud hem met bord en al heen & weer, dus niet óp & neer! Zo komt er aan de zijkant wat lucht bij.Recepten: Trudelies Schouten. Fotografie: Saskia van Osnabrugge. Styling: Jet Krings. Bereiding: Jacqueline Pietrowski