ricotta-mascarponetaart met amaretti en limoncello

ricotta-mascarponetaart met amaretti en limoncello
R Dosia Brewer F Saskia van Osnabrugge S Jet Krings Bereiding Ajda Mehmet

vegetarisch
aantal | zoet | feestelijk | italiaans | vegetarisch
Romig en fris, decadent en easy. Deze ricotta-mascarponetaart met amaretti en limoncello is minder zoet dan normaal, fijn voor iedereen die niet van té zoet houdt!
Ook lekker: deze subtiele ricottataartjes voor naast een verse espresso.
Kooktijd1 hour
Afkoelen4 hours

Ingrediënten

  • 250 g amaretti*
  • 1 el witte basterdsuiker
  • 130 g boter gesmolten
  • 50 g amandelen geschaafde
  • 1 takje rozemarijn de naaldjes
  • + extra om te garneren
  • 1 biocitroen
  • 125 ml citroensap
  • 100 g suiker
  • 7 blaadjes witte gelatine
  • 75 ml limoncello of citroenlimonadesiroop
  • 450 g ricotta
  • 450 g mascarpone
  • 125 g poedersuiker of meer naar smaak
  • ook nodig: taartvorm met losse bodem van 24 cm Ø, ingevet

Instructies

  • Maal de koekjes met de basterdsuiker, een snufje zout, de boter, 25 g van de amandelen en rozemarijnnaaldjes in de keukenmachine tot fijn kruim. Verdeel het kruimmengsel over de bodem en zijkanten van de vorm en druk goed aan. Zet in de koelkast.
  • Trek van de helft van de citroen met een zesteur mooie sliertjes. Rasp de andere helft van de citroenschil met een fijne rasp. Kook de citroensliertjes in 100 ml water met 100 g suiker zachtjes 10 min. en laat ze in het water afkoelen. Haal de citroensliertjes uit het water en laat op bakpapier iets opdrogen.
  • Week intussen de gelatine in ruim koud water. Breng in een steelpan de limoncello tegen de kook aan. Neem van het vuur en los er de uitgeknepen gelatine in op. Meng met het citroensap en -rasp, laat iets afkoelen en roer door de ricotta.
  • Klop met de mixer de mascarpone los met de poedersuiker. Spatel het ricottamengsel voorzichtig door de mascarpone en verdeel de vulling over de taartbodem. Verdeel de citroensliertjes en de rest van de geschaafde amandelen erover en laat de taart in de koelkast in 4 uur opstijven.

Voedingswaarde

auteur: delicious.
* Amaretti, Italiaanse amandelkoekjes, koop je bij een (Italiaanse) delicatessenzaak of online.
Recepten: Dosia Brewer. Fotografie: Saskia van Osnabrugge. Styling: Jet Krings. Bereiding: Ajda Mehmet. Productie: Trudelies van Schouten
 
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!