aantal 4 |
hoofdgerecht |
winter |
|
Janneke Phillipi laat zich graag inspireren door gerechten uit de wintersportgebieden, want dáár weten ze wel hoe je kou verdrijft. Tip: als je geen raclettepannetje hebt, kun je de kaas ook raspen en vervolgens in een bodempje warme witte wijn op laag vuur laten smelten.
Ingrediënten
- 50 g boter
- 2 uien in ringen
- 125 g schouderham in reepjes
- 5-6 jeneverbessen licht geplet
- 2 blaadjes laurier
- 750 g zuurkool vers, (evt. uitgelekt) en losgehaald
- 200 ml droge witte wijn bijv. pinot blanc
- 300 g raclettekaas* in plakjes
- 2 el peterselie fijngehakt
- voor erbij: zuurdesembrood met boter en cornichons*
Instructies
- Smelt in een pan met dikke bodem de boter. Fruit de uiringen ± 3 min. Voeg de ham, jeneverbessen en laurier toe en smoor nog ± 3 min. Schep de zuurkool erdoor. Voeg de wijn toe en stoof de zuurkool 20 min. afgedekt op laag vuur.
- Smelt intussen de raclettekaas in een raclette- of gourmetpannetje.
- Verdeel de zuurkool over 4 borden. Bestrooi met de peterselie. Laat de kaas over de zuurkool lopen en serveer met de cornichons en flinke stukken zuurdesembrood.
Voedingswaarde
* Raclettekaas is te koop bij veel supermarkten, evt. kun je ook gruyère nemen.
* Cornichons zijn pittige, zure Franse mini- augurken, te koop bij sommige supermarkten. Of neem kleine zoetzure augurken, die zijn iets milder dan de echte Franse cornichons.
Recept, styling en bereiding: Janneke Philippi. Fotografie: Serge Philippi. Bewerking: Trudelies Schouten
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!