Warm, rijk en Engels. Wat is er lekkerder dan een toetje met zoete saus erover? Een warme toet waarbij je de saus meebakt in de oven. Probeer deze pudding met framboos: ultiem genieten.
Een self-saucing pudding is een combinatie van cake of koek die samen met een saus wordt gebakken in de oven.
Soms ontstaat de saus doordat de natte bestanddelen naar beneden zakken terwijl de cake juist rijst en soms voeg je extra vocht toe tijdens het bakken. Het resultaat? Een cake-achtige bovenkant die op een laagje warme saus drijft, heerlijk!
pudding met frambozen en witte chocolade
aantal 4 |
dessert, nagerecht, zoet |
doordeweeks, feestdagen, feestelijk, weekend, winter |
engels |
Pudding betekent toetje in het Engels. En dat kan van alles zijn, van warme pudding uit de oven tot ijs of een stukje taart of cake.
Ingrediënten
- 200 g witte chocolade, in stukjes
- 185 g zelfrijzend bakmeel, gezeefd
- 150 g fijne kristalsuiker
- rasp van 1 biocitroen
- 200 ml melk
- 70 g boter, gesmolten
- 1 ei
- 125 g verse frambozen
- 60 g geroosterde macadamianoten, grof gehakt
- gevriesdroogde frambozen, om te garneren
- ronde ovenschaal van 23 cm Ø en 5 cm diep, ingevet, diepe braadslee waar de ovenschaal in past
custard
- 385 ml slagroom
- 2 eidooiers
- 1 tl vanillepasta, potje of ½ tl vanillepoeder
- 40 g fijne kristalsuiker
Instructies
- Laat eerst de witte chocolade karamelliseren.
- Verwarm de oven voor op 140°C. Vet een grote bakplaat in en leg er een vel bakpapier op. Strooi de stukjes witte chocolade over de bakplaat en laat in de oven in 6-8 min. smelten en licht uitlopen. Strijk de zachte chocolade op de bakplaat uit tot een egale laag. Laat de chocolade in 20-25 min. karamelliseren in de oven, check om de 5 min., roer om en spreid weer uit. Neem de bakplaat uit de oven als de chocolade een licht theekleur heeft. Laat helemaal afkoelen op een bakplaat. Verbrokkel de gekaramelliseerde chocolade.
- Doe intussen de room voor de custard in een steelpan en verwarm hem op matig vuur tot het kookpunt. Klop intussen in een kom de eidooiers met de vanille en suiker goed door elkaar. Voeg al kloppend de hete room toe aan het eidooiermengsel. Verhoog de oventemperatuur tot 180°C. Meng in een kom het zelfrijzend bakmeel met de kristalsuiker en de citroenrasp. Klop in een grote kom de melk, gesmolten boter en het ei door elkaar. Doe het meelmengsel bij het eimengsel en meng alles rustig. Spatel 50 g van de verbrokkelde, gekaramelliseerde chocolade en de verse frambozen erdoor.
- Schenk de custard in de ovenschaal. Schep het frambozenbeslag voorzichtig in het midden. Spreid het beslag met een kleine spatel uit over de custard, die zal dan omhoog komen. Zet de ovenschaal in een diepe braadslee en schenk er zoveel kokendheet water bij dat dit tot driekwart van de zijkanten van de ovenschaal komt. Bak in 40-45 min. gaar. Test: een in het midden gestoken satéprikker moet er schoon uitkomen.
- Neem uit de oven en laat op een rooster 5 min. rusten. Strooi de rest van de verbrokkelde, gekaramelliseerde chocolade, de gehakte macadamianoten en gevriesdroogde frambozen erover en serveer.
Voedingswaarde
calorieën: 851kcal
eiwit: 11g
vet: 54g
koolhydraten: 79g
RECEPT: DOMINIC SMITH | FOTOGRAFIE: BEN DEARNLEY | STYLING: KIRSTEN JENKINS.
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!
Ook onwijs lekker: dadelpudding met bananenpraliné
Meer zoet? Bestel de special!