vegetarisch
aantal 4 |
dessert, gebak, nagerecht, zoet |
feestelijk, weekend, zomer, zomers |
nederlands |
vegetarisch
Geluk zit in de kleine dingen, daar zijn deze subtiele vlaaitjes het bewijs van! Een Limburgse eenpersoonsvlaai heeft een flink formaat: 14 cm Ø. Maar je kunt net zo makkelijk 6 vlaaitjes van ± 10 cm Ø maken met dezelfde ingrediënten. Gebruik voor deze traditionele Limburgse vlaaitjes de rijpste, sappigste pruimen die je kunt vinden. Wedden dat dat smullen wordt?
Ingrediënten
- 350 g bloem
- 4 g gedroogde gist
- 100 g suiker
- 75 ml melk
- 1 ei
- 100 g boter op kamertemperatuur
- 600 g rijpe sappige pruimen
- 100 ml slagroom
- 1⁄2 tl vanille-extract
- 1 1⁄2 tl geraspte gemberwortel
- ook nodig: 4 vlaaivormpjes 14 cm Ø of 6 tartelettevormpjes (10 cm Ø), ingevet
Instructies
- Kneed in de keukenmachine of met de mixer een soepel deeg van 250 g bloem, de gist, 25 g suiker, de melk, het ei en 50 g boter. Laat het deeg afgedekt 1 uur rijzen.
- Kneed intussen van de resterende 100 g bloem, 50 g boter en 50 g suiker grove kruimels. Bewaar de kruimels op een koele plek. Halveer de pruimen. Schil ze niet, wip de pit eruit en snijd ze in stukjes van 11⁄2 cm.
- Verwarm de oven voor op 200°C.
- Rol van het deeg 4 gelijke ballen. Rol elke deegbal uit tot een dikte van 2 mm. Leg het deeg in de vormpjes; laat het deeg over de rand hangen. Rol met een deegroller over de randen het overhangende deeg weg.
- Verdeel de pruimen over de vlaaibodems. Bestrooi ze met de laatste 25 g suiker en vervolgens met de deegkruimels. Bak de vlaaitjes in de oven in 20 min. goudbruin en gaar.
- Klop de slagroom lobbig met het vanille-extract en eventueel nog wat suiker. Klop de geraspte gember erdoor. Serveer de pruimenkruimelvlaaitjes met de vanille-gemberroom. Bestrooi evt. met poedersuiker.
Voedingswaarde
calorieën: 768kcal
eiwit: 16g
vet: 32g
koolhydraten: 101g
VARIATIES Vervang (de helft van) de pruimen door stukjes appel, rabarber, perzik of framboos. Geen vlaaivormpjes? Gebruik een kleine springvorm en maak een opstaande rand van 2-3 cm.
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!