Clafoutis is een kwestie van beslag maken en met fruit in een schaal in de oven garen tot een dessert dat je gasten gegarandeerd imponeert. Maar stiekem is het dus heel simpel!
De klassieker is de kersenclafoutis, waarbij sommige patissiers expres de pitten laten zitten. Ze geven namelijk een subtiele amandelsmaak af – uiteraard kun je ook valsspelen met een scheutje amaretto.
Maak ook eens deze mini clafoutis
Fruit voor de clafoutis
Heb je geen kersen in huis, maak dan een clafoutis met ander zacht of gepocheerd zomerfruit. Van gepocheerde kweeperen, vijgen en pruimen tot abrikozen en appels.
Het beslag
Met de ingrediënten in je voorraadkast kom je een heel eind. Het beslag bestaat namelijk uit een mengsel dat het midden houdt tussen een pannenkoekenbeslag en een custard. Wat je nodig hebt? Melk, ei, suiker, bloem en een snuf zout. Over de toevoeging van boter zijn de meningen verdeeld, maar een klein kontje kan geen kwaad. Dat maakt je clafoutis juist zo lekker smeuïg en romig.
Zodra de clafoutis uit de oven komt kun je ‘m direct serveren. Heerlijk met een bolletje ijs of een dot crème fraîche.
Pruimenclafoutis
Ingrediënten
- 5 pruimen, gehalveerd, ontpit
- 3 el cognac
- 3 el ahornsiroop
- 55 g bloem
- 300 ml slagroom
- 4 eieren + 2 extra dooiers
- 165 g fijne kristalsuiker
- mascarpone, voor erbij
- ook nodig: ondiepe ovenschaal of ovenbestendige koekenpan, inhoud 1½ l, ingevet
Instructies
- Verwarm de oven voor op 160º.
- Schep de pruimen in een kom om met de cognac en ahornsiroop. Klop in een andere kom de bloem, slagroom, eieren plus extra dooiers en de suiker door elkaar. Laat dit beslag 15 min. rusten bij kamertemperatuur. Laat de pruimen uitlekken boven een kom en voeg het opgevangen sap toe aan het beslag. Schenk het beslag in de ovenschaal of ovenbestendige pan. Druk de pruimen met de snijvlakken omhoog in het beslag. Bak ± 45 min. tot de clafoutis goudbruin en mooi gerezen is.
- Serveer direct met de mascarpone.