vegetarisch
aantal 4 |
hoofdgerecht |
familietijd |
italiaans |
vegetarisch
Geniet van heerlijk verwarmend en geurig comfort food, heel makkelijk en snel te maken. Ook voor niet-vegetariërs is deze lasagne met prei, ricotta en walnoten uit Familietijd een must!
Ingrediënten
- 800 g prei à 1,2 kg vuil
- 75 g boter
- 3 tenen knoflook fijngesneden
- 50 g bloem
- 750 ml melk vol
- 75 g parmezaanse kaas geraspt
- 1 bakje ricotta* 250 g
- 100 g walnoten grofgehakt
- 250 g lasagnebladen voorgekookt
- handvol basilicumblaadjes
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200ºC. Snijd het stugge donkergroene deel van de prei. Halveer de prei zodat van elk 2 stukken van gelijke lengte ontstaan. Snijd de preistukken over de lengte door en snijd de helften vervolgens nogmaals door zodat lange kwartlamellen ontstaan.
- Smelt in een hapjespan 25 g boter. Voeg de prei toe en leg de deksel op de pan. Smoor de prei in 10-12 min. gaar. Schep regelmatig om.
- Smelt in een sauspan de rest van de boter en bak hierin de knoflook 1 min. zachtjes. Voeg de bloem toe en bak 2 min. mee. Schenk langzaam en al kloppend met een garde de melk erbij. Breng aan de kook en klop tot een gladde, gebonden saus. Voeg ⅔ van de Parmezaanse kaas, ¾ van de ricotta en zout en peper naar smaak toe.
- Schep een laag kaassaus in een ingevette ovenschaal. Leg er 2 lasagnebladen op. Dek af met een laagje saus en leg er wat prei en wat walnoten in. Maak meer lagen met de lasagnebladen, de kaassaus en de prei en walnoten. Eindig met een laag lasagnebladen bedekt met de rest van de saus, de prei en de walnoten. Verdeel er de rest van de ricotta en de Parmezaanse kaas over.
- Bak de lasagne in de voorverwarmde oven in 40-45 min. goudbruin en gaar. Bestrooi de lasagne uit de oven met de basilicumblaadjes.
Voedingswaarde
* Roer voor wat pit in de lasagne 100 g stukjes Taleggio of verbrokkelde blauwe kaas door de ricotta. Laat dan de Parmezaan in de saus weg.
boterzachte prei
Door de prei zachtjes te smoren in wat boter wordt de smaak mild, zelfs in de verte zoet, en de beet boterzacht. Een heerlijke combinatie met de rijke saus met parmezaan en ricotta.
Recept, styling en bereiding: Janneke Philippi. Fotografie: Serge Philippi
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!