pompoen-kikkererwtenstoof uit kookboek Bold Beans

pompoen-kikkererwtenstoof uit kookboek Bold Beans
Tekst: Amelia Christie-Miller, Fotografie: Joe Woodhouse, Foodstyling: Esther Clark, Propstyling: Florence Blair.

Dit is een ongelooflijk makkelijke stoofpot uit Bold Beans, boordevol groenten, die je in elkaar kunt flansen voor een snelle avondmaaltijd die bijna feestelijk aanvoelt. Het is rijk en vol van smaak, met een heerlijke warmte.

In Bold Beans doorbreekt Amelia Christie-Miller alle bonenbarrières met 80 recepten, waarin ze zowel de culinaire potentie van bonen als hun belang voor onze gezamenlijke voedseltoekomst schetst.

Bestel het boek hier!

Zoet-pittige pompoen-kikkererwtenstoof uit Bold Beans

vegetarisch
aantal 4 | hoofdgerecht | | | vegetarisch
Een easy stoof die alles heeft: hij is zoet, pittig, rijk en supervol van smaak.
Kooktijd35 minutes
Totale tijd35 minutes

Ingrediënten

  • 2 tl komijnzaad
  • 3 el olijfolie
  • 2 preien grof gesneden
  • 3 teentjes knoflook fijngehakt
  • 2 rode of groene chilipepers fijngehakt
  • 5 takjes oregano of tijm alleen de blaadjes, fijngehakt
  • 1 flespompoen zonder schil, zonder zaadlijsten en in stukjes van 2,5 cm, of gebruik 2 grote zoete aardappels
  • 1 kaneelstokje
  • 1 laurierblad, vers of gedroogd
  • 400-600 ml groentebouillon
  • 1 pot kikkererwten (à 700 g) met hun bonenbouillon, of 2 blikken kikkererwten (à 400 g) met 200 ml
  • extra groentebouillon
  • 200 g snijbiet, cavolo nero of jonge kool, grof gehakt
  • zeezout en gemalen zwarte peper

Om erbij te serveren (optioneel)

  • 100 g lancashire (of een milde cheddar of wensleydale), geraspt
  • 50 g geroosterde pitten naar keuze (wij houden van pompoen of zonnebloem)
  • chili-olie
  • Griekse yoghurt of zure room
  • zuurdesembrood

Instructies

  • Rooster het komijnzaad in een grote, droge koekenpan met hoge zijde (we gebruiken deze pan later nog een keer) 30 seconden tot 1 minuut. Maal het komijnzaad daarna fijn in een vijzel of kruidenmolen (als je een keukenmachine hebt, werkt dit ook!).
  • Verhit de olijfolie in dezelfde pan op middelhoog vuur. Voeg de prei toe en bak 5 minuten. Voeg dan de knoflook, chilipepers en de oregano of tijm toe, samen met het gemalen komijnzaad. Bak nog 3 minuten.
  • Voeg de pompoenblokjes toe, samen met het kaneelstokje en het laurierblad, en roer door. Schenk er 400 ml bouillon bij (doe er ook bonenbouillon bij, of de extra 200 ml groentebouillon als je bonen uit blik gebruikt) en breng het geheel aan de kook. Laat ongeveer 20 minuten zachtjes koken, of tot de pompoen gaar is maar niet uit elkaar valt. Voeg nog wat extra groentebouillon toe als het er te droog uitziet.
  • Voeg de kikkererwten en bladgroenten toe en breng op smaak met zout en peper. Laat nog 3 tot 4 minuten koken als je bonen uit pot gebruikt en 8 tot 10 minuten als je bonen uit blik gebruikt, zodat de bonen zachter worden.
  • Verdeel de stoof over 4 kommen en bestrooi eventueel met de geraspte kaas en geroosterde pitten. Besprenkel eventueel met chili-olie en serveer als je wilt met klodders Griekse yoghurt en wat zuurdesembrood.

Voedingswaarde

auteur: delicious.
Tekst: Amelia Christie-Miller, Fotografie: Joe Woodhouse, Foodstyling: Esther Clark, Propstyling: Florence Blair.
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!