aantal 55 |
koek, zoet |
feestelijk, kerst, weekend, winter |
hollands |
Pitmoppen ken je vast van de banketbakker; klassieke koekjes die onder de verzamelnaam ‘roomboter- allerhande’ worden verkocht.Maak ook eens cranberry-kardemom spiraaltjes of anijskoekjes.
Ingrediënten
- 175 g boter, op kamertemperatuur
- 150 g witte basterdsuiker
- rasp van ¼ (bio)citroen
- ½ ei, op kamertemperatuur, losgeklopt
- 75 g Zeeuwse bloem + extra om te bestrooien*
- 1 tl bakpoeder
- 1 ei, losgeklopt
- 150 g blanke amandelen
Instructies
- Doe de boter, basterdsuiker, citroenrasp en ¼ tl zout in een kom en meng door elkaar. Meng het ei erdoor en voeg dan beide soorten bloem en het bakpoeder toe. Kneed alles tot een deeg, verpak het in plasticfolie en laat het minimaal 1 uur rusten in de koelkast.
- Verwarm de oven voor op 170°C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Kneed het deeg kort door en rol het op een licht bebloemd werkblad uit tot een dikte van 5-6 mm. Snijd vierkantjes van 4x4 cm van het deeg en leg ze op de bakplaat. Het deeg dat overblijft kun je opnieuw uitrollen. Bestrijk het deeg met het losgeklopt ei en druk op elk koekje twee amandelen. Druk de amandelen licht aan en bestrijk de koekjes nogmaals met ei.
- Bak de pitmoppen in 15-20 min. goudbruin en laat ze afkoelen op een rooster.
Voedingswaarde
calorieën: 60kcal
eiwit: 1g
vet: 4g
koolhydraten: 4g
* Zeeuwse bloem koop je online. Je kunt het evt. vervangen voor patentbloem, maar je krijgt dan wel een ander resultaat.
Recepten en bereiding: Rutger van den Broek. Uit: De Koekjesbijbel. Fotografie: Saskia Lelieveld. Styling: Alex Styling. Bewerking: Dosia Brewer.
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!