pita’s met lamssouvlaki & basilicum-tzatziki

pita’s met lamssouvlaki & basilicum-tzatziki
Recept: Phoebe Woods Fotografie: Chris Court Styling: Kirsten Jenkins

De Grieken snappen ze streetfood als geen ander. Denk bijvoorbeeld eens aan die warme gevulde pita’s.

In Griekenland vullen ze hun pitabroodjes graag met souvlaki of gyros en verse toppings en sauzen. Zoals die andere Griekse klassieker: tzatziki. Voor deze frisse zelfgemaakte tzatziki met verse basilicum moet je even wat tijd uit trekken, maar moeilijk is tzatziki zelf maken zeker niet.

pita’s met lamssouvlaki & basilicum-tzatziki

aantal 4 | hoofdgerecht | | grieks |
Tijd voor een Griekse lunch; pita's lamsvlees met komijn, citroen, olijven en verse basilicum. Begin de avond van tevoren met het uitlekken van de yoghurt voor de verslavend lekkere basilicum-tzatziki.
Kooktijd1 hour
marineren en oventijd5 hours 30 minutes

Ingrediënten

  • 250 g Griekse yoghurt
  • 1,2 kg lamsnek
  • 1 el gemalen komijn
  • 1 el gerookte-paprikapoeder
  • 80 ml olijfolie
  • 1 citroen, in dunne schijfjes + sap van ½ citroen
  • ½ bosje basilicum, blaadjes geplukt en fijngesneden
  • 1 teen knoflook, geperst
  • 1 komkommer, grof geraspt en uitgelekt
  • 2 rijpe tomaten, zonder zaadjes, in blokjes
  • ½ bosje verse oregano, blaadjes geplukt en fijngesneden
  • 100 g kalamata-olijven zonder pit, fijngesneden
  • 1 kleine rode ui, fijngesneden
  • 8 pitabroodjes, verwarmd in de oven

Instructies

  • Bekleed de zeef met de kaasdoek of theedoek en hang boven een kom. Giet nu de yoghurt in de zeef en vouw de punten van de doek naar binnen. Laat 1 nacht in de koelkast uitlekken.
  • Verwarm de oven voor op 160°C.
  • Leg in de braadslee een groot vel aluminiumfolie met daarop een even groot vel bakpapier, groot genoeg om het vlees in te verpakken. Leg het vlees in de braadslee en wrijf het in met het komijn- en paprikapoeder en wat zout en peper. Besprenkel met 3 el olie en leg de citroenschijfjes erop. Laat bij kamertemperatuur 30 min. marineren.
  • Pak nu het vlees in met het bakpapier en de folie, zorg dat het goed is afgedekt. Smoor het vlees in ± 5 uur botermals in de oven. Neem uit de oven en laat rusten.
  • Doe intussen de yoghurt in een kom en roer de helft van het citroensap, de basilicum, knoflook, komkommer en wat zout en peper erdoor.
  • Doe de tomaten, oregano, olijven en rode ui in een andere kom en schep om met de rest van het citroensap, de rest van de olie en wat zout en peper.
  • Snijd of trek het vlees in stukjes. Besmeer de binnenkant van de pitabroodjes met tzatziki en vul met vlees en het tomatenmengsel. Serveer direct.

Voedingswaarde

calorieën: 600kcal
eiwit: 37g
vet: 36g
koolhydraten: 30g
auteur: delicious.
RECEPTEN: PHOEBE WOOD | FOTOGRAFIE: CHRIS COURT | STYLING: KIRSTEN JENKINS
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!

Pita’s een keer helemaal zelf maken? In deze video leggen we uit hoe je ze maakt met maar 3 ingrediënten.