Nog op zoek naar een goed zomerdrankje voor als de zon ein-de-lijk gaat schijnen? Misschien is de Pisco Sour iets voor jou. Ernest Hemingway was één van de grote liefhebbers van het drankje.
De basis is pisco, een destillaat dat al meer dan 400 jaar in Peru wordt gemaakt. Niet gek dus dat het drankje als de nationale cocktail wordt gezien. Dat ze hier weten wat lekker is, blijkt ook wel uit het feit dat je hier het huidige beste restaurant ter wereld vindt (Central in Lima).
Pisco Sour recept
Ingrediënten
- 90 ml pisco
- 30 ml limoensap
- 30 ml suikersiroop
- 10 ml eiwit
Instructies
- Voeg ze samen met 4 ijsblokjes in een shaker en schud flink gedurende zo’n 10 seconden.
- Serveer in een gekoeld glas en garneer met een paar druppels angostura.
Voedingswaarde
Waar komt Pisco Sour vandaan?
De Spanjaarden introduceerden de wijnstok in Peru. In eerste instantie in de regio Ica, maar later ook in andere delen van het land, zoals rondom Lima, in Tacna, Moquegua en de regio Arequipa. Inmiddels telt Peru maar liefst 510 pisco-destilleerderijen. De smaken verschillen, dankzij de het lokale klimaat, de druivensoort en natuurlijk de grondsoort.
Tips voor wie naar Peru gaat
Ga je naar Peru, vergeet dan niet pisco te proeven. In Lima kun je je hart ophalen, daar vind je twee bars die in de Top 50 ’s Werelds Beste Bars staan: Lady Bee en Carnaval.
En ga ook zeker langs een van de vele bodega’s voor een tour over hun domein. Ondertussen leer je meer over hoe de drank gemaakt wordt. Tipje van de sluier: pisco wordt gemaakt door verse most te destilleren uit gefermenteerde druiven.
Er zijn grofweg drie classificaties: Pisco Pure wordt uit één variëteit van de pisco-druif verkregen, Pisco Acholado maak je uit een blend van twee of drie soorten druiven en Pisco Mosto Verde is gebaseerd op distillatie van most waarvan de gisting is onderbroken.
Bekijk ook: Americano, de favoriete cocktail van Joris Bijdendijk