In het aankomende nummer van delicious. draait het helemaal om comfort. Hier alvast een voorproefje: pindataart met een heerlijke fudge-vulling!
Nu de dagen korter worden en de deuren vaker dicht blijven, verandert de keuken weer in de fijnste plek in huis. Met deze pindataart ben je helemaal klaar voor het nieuwe seizoen. Bestel het nieuwste nummer nu!
Pindataart met fudge-vulling
aantal 12 |
dessert, nagerecht, taart, zoet |
weekend |
internationaal |
Deze pindataart met fudge-vulling is een echte traktatie voor elke liefhebber van zoete en hartige smaken. De pindabodem vormt een perfecte combinatie met de zachte en zoete fudge-vulling. Een onweerstaanbare taart die zeker indruk zal maken bij elke gelegenheid!
Kookgerei
- keukenmachine
- taartvorm van Ø 21 cm (bodem) x Ø 24 cm (bovenkant), ingevet
- steunvulling zoals blindbakbonen
Ingrediënten
- 200 g bloem
- 50 g gezouten pinda’s
- 150 g koude boter in blokjes + extra om mee in te vetten
- 1 klein ei losgeklopt
fudge-vulling
- 125 g boter in blokjes
- 200 g pure chocolade grof gehakt
- 25 g cacaopoeder gezeefd
- 110 g fijne kristalsuiker
- 125 g lichtbruine basterdsuiker
- 4 grote eieren op kamertemperatuur, losgeklopt
- 110 g bloem
- 135 g zachte toffees bijv. Werther’s Original
- 2 el chocoladesaus flesje
- 200 ml slagroom geklopt
pinda-praliné
- 50 g geroosterde gezouten pinda’s, grof gehakt
- 25 g suiker
Instructies
- Doe voor de taartbodem de bloem en pinda’s in de keukenmachine en mix tot de noten grof gehakt zijn. Voeg de boter toe en pulse tot er fijne kruimels ontstaan. Voeg het ei toe en pulse tot het deeg net samenkomt, het zal zacht en plakkerig zijn, voeg indien nodig een klein beetje ijskoud water toe.
- Druk het deeg wat platter, doe in de taartvorm en vorm met je vingers een schulprand. Laat ± 1 uur onafgedekt in de koelkast staan om koud te worden.
- Verwarm de oven voor op 200°C. Bedek de taartbodem met een ruim vel bakpapier en vul met een steunvulling. Bak in 25-30 min. lichtgoudbruin en gaar. Zet het blik op een rooster en verwijder de steunvulling en het papier. Laat de bodem afkoelen terwijl je de vulling maakt.
- Maak de fudge-vulling door de boter en chocolade in een grote hittebestendige kom te doen. Verhit ± 1 min. in de magnetron op hoogste stand. Haal eruit en laat ± 1 min. staan, roer dan tot gesmolten en glad. Of smelt au bain-marie door een hittebestendige kom met daarin de boter en chocolade op een pan met een laagje zachtjes kokend water te zetten. De bodem van de kom mag het water niet raken. Voeg van het vuur de cacao en beide suikers toe, roer met een houten lepel tot een glad mengsel. Voeg de eieren een voor een toe, roer telkens eerst helemaal goed door voordat je een volgend ei toevoegt. Roer de bloem erdoor tot het heel goed gemengd is. Het wordt een dik beslag. Schep de fudge-vulling in de iets afgekoelde taartbodem en strijk de bovenkant glad. Leg de toffees erop en druk eventueel iets in het beslag. Bak 35-40 min. tot de randjes van de bodem goudbruin zijn en de vulling aan de rand hard is, maar in het midden nog wat wiebelig is. Zet de bakvorm op een rooster en laat ± 30 min. afkoelen en iets verder opstijven.5
- Strooi voor de praliné de pinda’s op een vel bakpapier. Doe de suiker en 1 el water in een kleine pan en verwarm op halfhoog vuur. Roer tot de suiker is opgelost. Zet het vuur hoog en laat 4-5 min. koken zonder te roeren tot een donkere theekleur. Schenk over de pinda’s en laat afkoelen en hard worden. Hak grof.
- Schep voor het serveren de chocoladesaus met een paar slagen door de geklopte slagroom zodat er een marmereffect ontstaat en schep op de taart. Bestrooi met de pinda-praliné.
Voedingswaarde
calorieën: 653kcal
eiwit: 11g
vet: 41g
koolhydraten: 58g
Recepten & foodstyling: Lucy Nunes & Tracey Pattison, fotografie: Chris Court, Styling: Gemma Knowles
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!
Ben je op zoek naar nog een dessert met pinda? Probeer deze: chocoladetaart met salted pinda-ijs en rozemarijnkaramel | delicious.magazine (deliciousmagazine.nl)