piepkuikens met kweeperen, saffraan en olijven

piepkuikens met kweeperen, saffraan en olijven
MIKE MCENEARNEY
aantal 4 |
hoofdgerecht |
|
marokkaans |
Nu het buiten weer wat frisser wordt, genieten we optimaal van herfstige ingrediënten, van het ontbijt tot het avondeten. Seizoensproducten zijn troef bij Mike McEnearney van restaurant Kitchen by Mike in Sydney.

Mike: 'In de braadpan blijven piepkuikens lekker mals en sappig in de jus. Deze bereiding houdt het midden tussen braden en stomen.'

Restje saffraan over? Maak ossobuco met verjus, venkel en saffraan

Kooktijd55 minutes
oven1 hour 30 minutes
Totale tijd2 hours 25 minutes

Ingrediënten

  • plukje saffraandraadjes
  • 2 tl ras el hanout
  • 4 el olijfolie
  • 1 ui, fijngesneden
  • 3 tenen knoflook, gepeld
  • 1 tl gemalen piment
  • ½ tl kaneel
  • ½ tl sumak
  • 300 g rode quinoa, afgespoeld en uitgelekt
  • sap van ½ citroen
  • 4 piepkuikens à 500 g
  • 200 g gemengde olijven
  • 1 kweepeer, geschild, uitgeboord, in parten
  • 50 g wilde rucola

zoute-citroensalsa

  • 1 ingemaakte citroen, alleen de schil, fijngesneden
  • 2 bosuitjes, gesnipperd
  • 100 ml olijfolie
  • ½ bosje oregano, blaadjes kleingesneden
  • ¼ bosje koriander, blaadjes kleingesneden
  • ¼ bosje munt, blaadjes kleingesneden
  • ¼ bosje bladpeterselie, blaadjes kleingesneden

Instructies

  • Meng alle ingrediënten voor de zoutecitroensalsa in een kom.
  • Verwarm de oven voor tot 150 ºC. Breng in een steelpan op hoog vuur 125 ml water met de saffraan en ras el hanout aan de kook. Neem van het vuur, voeg zout en peper toe en laat 30 min. trekken.
  • Verhit intussen 2 el olie in een steelpan met dikke bodem op matig vuur. Bak hierin de ui en knoflook in 3-4 min. glazig en geurig, voeg de piment, kaneel, sumac en quinoa toe en schep 1 min. om. Neem van het vuur, voeg het citroensap toe en laat afkoelen.
  • Vul de piepkuikens met het quinoamengsel en bind de pootjes bijeen met keukentouw. Verhit de resterende 2 el olie in een braadpan op matig vuur. Braad de piepkuikens per twee tegelijk rondom goudbruin aan. Schik ze alle vier naast elkaar in de pan, met de borst omhoog, schenk het saffraanwater erover en voeg de olijven en kweeperen toe. Braad ze afgedekt 1.30 uur, of tot ze gaar zijn. Neem ze uit de oven en laat ze 15 min. rusten.
  • Snijd de piepkuikens aan en serveer ze op borden met de quinoavulling. Schep de jus uit de pan erover en geef de zoutecitroensalsa erbij.
  • Als de piepkuikens op zijn, verdeel je de rucola over de borden om op te scheppen met de jus: verfrissend!

Voedingswaarde

auteur: delicious.
Mike McEnearney

Dit recept printen

Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!