aantal 6 |
hoofd, hoofdgerecht |
familietijd, herfst, kerst, najaar, vakantie, weekend, winter |
perzie, perzisch |
hoofd, hoofdgerecht |
familietijd, herfst, kerst, najaar, vakantie, weekend, winter |
perzie, perzisch |
Overal ter wereld komt soep op tafel. Wij snappen dat, want je hebt er maar één pan voor nodig en een beetje meer of minder van een ingrediënt maakt niet zoveel uit. Je maakt dus ook makkelijk extra! Voor vrienden, buren en ieder ander die een dampend kommetje kan gebruiken.
Deze keer een heerlijk geurige soep uit Perzië met lamsvlees: Ash-e Sholeh Qalamkar. Neem de tijd voor deze lekkere gelaagde soep, het beste kun je een dag van tevoren beginnen!
Dit recept komt uit het nieuwe nummer van delicious. magazine. Deze maand is delicious. net een wereldstad; een geweldige smeltkroes van culturen, smaken en kleuren. Shop het nummer hier.
Ingrediënten
- 450 g gedroogde peulvruchten (bijv. kikkererwten, linzen en witte bonen), 1 nacht geweekt in koud water
- 80 ml extra vergine olijfolie + extra
- 8 uien in ringen
- 2 cm kurkuma, geschild en fijngeraspt
- 3 el gedroogde munt
- 1 1⁄2 kg ontbeende lamsschouder, in 3 cm-blokjes
- 1 bosje koriander, blaadjes en steeltjes apart fijngesneden + extra voor erover
- 1 bosje bladpeterselie, blaadjes en steeltjes apart fijngesneden + extra
- 1 l kippenbouillon
- 145 g gekookte witte rijst
- 1 bosje bieslook, fijngesneden + extra om erover te strooien
- 200 g spinazieblaadjes, fijngesneden
- zure room, losgeroerd
Instructies
-
Week de peulvruchten 1 nacht in ruim water. Spoel de geweekte peulvruchten de volgende dag af en doe ze in een grote pan. Schenk er zoveel water bij tot de peulvruchten 2-3 cm onderstaan en breng afgedekt aan de kook. Draai het vuur laag en kook 50-55 min. Voeg dan pas zout toe. Kook de peulvruchten nog 20 min. Giet ze af.
-
Verhit intussen de olie in een pan met dikke bodem op laag vuur. Laat de uien hierin in 45-50 min. op laag vuur karamelliseren onder regelmatig omscheppen. Voeg de kurkuma en de helft van de gedroogde munt toe. Schep om tot de munt gaat geuren en neem van het vuur. Voeg het lamsvlees, de fijngesneden kruidensteeltjes en de afgegoten peulvruchten toe. Overgiet met kippenbouillon en breng aan de kook. Draai het vuur laag en laat de soep afgedekt 11⁄2-2 uur heel zachtjes koken tot het vlees mals is. Schuim tussentijds zo nodig af.
-
Schep het lamsvlees in een kom en trek het met twee vorken tot draadjes. Haal vetrandjes eruit. Schep het vlees weer in de soep en voeg zout en peper naar smaak toe. Voeg de gekookte rijst, de koriander- en peterselieblaadjes, de bieslook en de helft van de spinazie toe. Laat 10-15 min. trekken. Leng de soep zo nodig aan met wat water.
-
Schep de rest van de spinazie door de soep en breng op smaak met zout en peper. Zo krijg je een mooi contrast tussen de frisgroene blaadjes en het bruine vlees.
-
Verdeel de soep over kommen en schep de zure room erover. Verwarm een beetje olijfolie in een kleine koekenpan op matig vuur. Bak hierin de rest van de gedroogde munt met nog wat fijngesneden kruiden. Verdeel vlak voor serveren over de soep.
Voedingswaarde
calorieën: 837kcal
eiwit: 59g
vet: 40g
koolhydraten: 50g
RECEPTEN: MATT PRESTON | FOTOGRAFIE: CHRIS COURT | STYLING: KIRSTEN JENKINS.
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!
/**/