perfect gebraden kalkoen à la Normande met cider

perfect gebraden kalkoen à la Normande met cider
Recepten, Styling, Foodstyling: Les Filles Rouges, Fotografie: Wout Hendrickx

Klassieke perfectie met een twist: dit heerlijke feestgerecht wil je maken tijdens de kerst: kalkoen a la Normande! Dit en nog veel meer andere prachtige kerstgerechten vind je in het nieuwe nummer van delicious.. Bestel ‘m hier!

Perfect gebraden kalkoen à la Normande met cider

glutenvrij
aantal 4 | hoofd, hoofdgerecht | feestdagen, feestelijk, kerst, weekend | frans | glutenvrij
Kalkoen met kerst! Deze versie uit Normandië met cider en appel is een van de meest klassieke en heerlijke kalkoenrecepten die er bestaan.
Voorbereiding40 minutes
Kooktijd3 hours
rusten20 minutes
Totale tijd4 hours

Kookgerei

  • vleesthermometer

Ingrediënten

  • 75 ml olijfolie
  • 3 teentjes knoflook geraspt
  • 2 takjes tijm blaadjes van 1 takje gerist
  • 1 tl zoet paprikapoeder
  • 1 kalkoen à 3-4 kg
  • 80 g boter op kamertemperatuur
  • 1 sinaasappel gehalveerd
  • 3 takjes rozemarijn
  • 2 zoete uien in grove parten
  • 3 appels in partjes
  • 700 g krieltjes
  • 2 laurierblaadjes
  • 250 ml cider
  • 200 ml kippenfond

Instructies

  • Verwarm de oven op 175°C. Meng voorde kruidenolie de 75 ml olijfolie met de knoflook, de tijmblaadjes, paprikapoeder en veel peper.
  • Wrijf het vel van de kalkoen in met boter en bestrooi met nog wat peperen zout.
  • Leg de kalkoen in een grote braadslee. Vul de holte van de kalkoen met de sinaasappel, het takje tijm en 1 takje rozemarijn. Zet de kalkoen 1 uur en 30 min. in de oven en bedruip iedere 30 min. met het braadvocht. Haal de kalkoen even uit de oven en leg de uien- en appelparten, krieltjes, laurieren de overige 2 takjes rozemarijn rondom de kalkoen. Giet de cider en kippenfond erover en schenk de kruidenolie over de kalkoen. Zet terug in de oven maar verlaag de temperatuur naar 160°C. Bak nog± 1 uur en 30 min. Steek na 1 uur de vleesthermometer in het dikste deel van de kalkoen. Haal de kalkoen uit de oven als hij 70°C aangeeft. Laat losjes afgedekt met aluminiumfolie± 20 min. rusten.
  • Serveer de kalkoen met de appeltjes en krieltjes en de jus uit de braadslee. * Het lekkerste is om de kalkoen enkele dagen eerder te pekelen: doe de kalkoen in een passende afsluitbare pan of bak die in de koelkast past – of zet hem buiten als het koud genoeg is. Schenk er zoveel water op dat de kalkoen onder staat. Voeg per liter water 2 el zout toe en roer door tot het zout is opgelost. Pekel de kalkoen 24 uur, haal 6 uur voor het braden uit de pekel en dep droog en bewaar koel. Haal 3 uur voor je begint de kalkoen uit de koeling en laat op kamertemperatuur komen.

Voedingswaarde

calorieën: 890kcal
eiwit: 61g
vet: 43g
koolhydraten: 58g
auteur: delicious.
Voorbereiden: Maak de kruidenolie 1 dag eerder. Pekel de kalkoen evt. 1-2 dagen eerder of wrijf 1 dag eerder in met peper en zout.
Recepten, Styling, Foodstyling: Les Filles Rouges, Fotografie: Wout Hendrickx
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!

Probeer ook deze klassieker: kip à la Normande

Lees ook: gebraden kip met kersen-citroenvulling | delicious.magazine