Klassieke perfectie met een twist: dit heerlijke feestgerecht wil je maken tijdens de kerst: kalkoen a la Normande! Dit en nog veel meer andere prachtige kerstgerechten vind je in het nieuwe nummer van delicious.. Bestel ‘m hier!
Perfect gebraden kalkoen à la Normande met cider
glutenvrij
aantal 4 |
hoofd, hoofdgerecht |
feestdagen, feestelijk, kerst, weekend |
frans |
glutenvrij
Kalkoen met kerst! Deze versie uit Normandië met cider en appel is een van de meest klassieke en heerlijke kalkoenrecepten die er bestaan.
Kookgerei
- vleesthermometer
Ingrediënten
- 75 ml olijfolie
- 3 teentjes knoflook geraspt
- 2 takjes tijm blaadjes van 1 takje gerist
- 1 tl zoet paprikapoeder
- 1 kalkoen à 3-4 kg
- 80 g boter op kamertemperatuur
- 1 sinaasappel gehalveerd
- 3 takjes rozemarijn
- 2 zoete uien in grove parten
- 3 appels in partjes
- 700 g krieltjes
- 2 laurierblaadjes
- 250 ml cider
- 200 ml kippenfond
Instructies
- Verwarm de oven op 175°C. Meng voorde kruidenolie de 75 ml olijfolie met de knoflook, de tijmblaadjes, paprikapoeder en veel peper.
- Wrijf het vel van de kalkoen in met boter en bestrooi met nog wat peperen zout.
- Leg de kalkoen in een grote braadslee. Vul de holte van de kalkoen met de sinaasappel, het takje tijm en 1 takje rozemarijn. Zet de kalkoen 1 uur en 30 min. in de oven en bedruip iedere 30 min. met het braadvocht. Haal de kalkoen even uit de oven en leg de uien- en appelparten, krieltjes, laurieren de overige 2 takjes rozemarijn rondom de kalkoen. Giet de cider en kippenfond erover en schenk de kruidenolie over de kalkoen. Zet terug in de oven maar verlaag de temperatuur naar 160°C. Bak nog± 1 uur en 30 min. Steek na 1 uur de vleesthermometer in het dikste deel van de kalkoen. Haal de kalkoen uit de oven als hij 70°C aangeeft. Laat losjes afgedekt met aluminiumfolie± 20 min. rusten.
- Serveer de kalkoen met de appeltjes en krieltjes en de jus uit de braadslee. * Het lekkerste is om de kalkoen enkele dagen eerder te pekelen: doe de kalkoen in een passende afsluitbare pan of bak die in de koelkast past – of zet hem buiten als het koud genoeg is. Schenk er zoveel water op dat de kalkoen onder staat. Voeg per liter water 2 el zout toe en roer door tot het zout is opgelost. Pekel de kalkoen 24 uur, haal 6 uur voor het braden uit de pekel en dep droog en bewaar koel. Haal 3 uur voor je begint de kalkoen uit de koeling en laat op kamertemperatuur komen.
Voedingswaarde
calorieën: 890kcal
eiwit: 61g
vet: 43g
koolhydraten: 58g
Voorbereiden: Maak de kruidenolie 1 dag eerder. Pekel de kalkoen evt. 1-2 dagen eerder of wrijf 1 dag eerder in met peper en zout.
Recepten, Styling, Foodstyling: Les Filles Rouges, Fotografie: Wout Hendrickx
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!
Probeer ook deze klassieker: kip à la Normande
Lees ook: gebraden kip met kersen-citroenvulling | delicious.magazine