aantal 4 |
hoofd, hoofdgerecht |
feestdagen, feestelijk, kerst, weekend |
frans |
glutenvrij
Kalkoen met kerst! Deze versie uit Normandië met cider en appel is een van de meest klassieke en heerlijke kalkoenrecepten die er bestaan.
Voorbereiding40 minutesminutes
Kooktijd3 hourshours
rusten20 minutesminutes
Totale tijd4 hourshours
Kookgerei
vleesthermometer
Ingrediënten
75mlolijfolie
3teentjesknoflookgeraspt
2takjes tijmblaadjes van 1 takje gerist
1tlzoet paprikapoeder
1kalkoenà 3-4 kg
80gboterop kamertemperatuur
1sinaasappelgehalveerd
3takjes rozemarijn
2zoete uienin grove parten
3appelsin partjes
700gkrieltjes
2laurierblaadjes
250mlcider
200mlkippenfond
Instructies
Verwarm de oven op 175°C. Meng voorde kruidenolie de 75 ml olijfolie met de knoflook, de tijmblaadjes, paprikapoeder en veel peper.
Wrijf het vel van de kalkoen in met boter en bestrooi met nog wat peperen zout.
Leg de kalkoen in een grote braadslee. Vul de holte van de kalkoen met de sinaasappel, het takje tijm en 1 takje rozemarijn. Zet de kalkoen 1 uur en 30 min. in de oven en bedruip iedere 30 min. met het braadvocht. Haal de kalkoen even uit de oven en leg de uien- en appelparten, krieltjes, laurieren de overige 2 takjes rozemarijn rondom de kalkoen. Giet de cider en kippenfond erover en schenk de kruidenolie over de kalkoen. Zet terug in de oven maar verlaag de temperatuur naar 160°C. Bak nog± 1 uur en 30 min. Steek na 1 uur de vleesthermometer in het dikste deel van de kalkoen. Haal de kalkoen uit de oven als hij 70°C aangeeft. Laat losjes afgedekt met aluminiumfolie± 20 min. rusten.
Serveer de kalkoen met de appeltjes en krieltjes en de jus uit de braadslee. * Het lekkerste is om de kalkoen enkele dagen eerder te pekelen: doe de kalkoen in een passende afsluitbare pan of bak die in de koelkast past – of zet hem buiten als het koud genoeg is. Schenk er zoveel water op dat de kalkoen onder staat. Voeg per liter water 2 el zout toe en roer door tot het zout is opgelost. Pekel de kalkoen 24 uur, haal 6 uur voor het braden uit de pekel en dep droog en bewaar koel. Haal 3 uur voor je begint de kalkoen uit de koeling en laat op kamertemperatuur komen.
Voedingswaarde
calorieën: 890kcal
eiwit: 61g
vet: 43g
koolhydraten: 58g
auteur: delicious.
Voorbereiden: Maak de kruidenolie 1 dag eerder. Pekel de kalkoen evt. 1-2 dagen eerder of wrijf 1 dag eerder in met peper en zout.Recepten, Styling, Foodstyling: Les Filles Rouges, Fotografie: Wout Hendrickx