perentaart met gember

perentaart met gember

Dol op zoet? Dan is onze special alles wat je nodig hebt!

aantal 4 | nagerecht | feestelijk, kerst, pasen | |
Je hebt niet veel nodig om een perfect gebalanceerd taartje te maken. Peren + gember + perenlikeur + karamel = toch echt wel een stukje hemel! Extra fijn: hij is binnen een uur klaar.
Zin in meer met peer? Maak hierna onze perenplaatcake met ricotta en hazelnoten.
Kooktijd50 minutes
Totale tijd50 minutes

Ingrediënten

  • 250 g gemberkoekjes*
  • 125 g boter ongezouten, gesmolten
  • 175 g kristalsuiker fijn
  • 3 peren stevige, bijv. doyenne of conference
  • 250 ml slagroom
  • 0,5 el Poire William eau-de-vie of perenlikeur
  • 0,5 el poedersuiker gezeefd
  • 60 ml karamelsaus van goede kwaliteit, om erbij te serveren**
  • 6 amandelen bruine, met vlies, dun geschaafd (of amandelschaafsel)

Instructies

  • Maal de koekjes fijn in een keukenmachine en meng met de gesmolten boter. Duw dit mengsel tegen de bodem en zijkanten van een ingevette rechthoekige vorm van 11 x 25 cm, met uitneembare bodem. Druk het stevig aan. Laat de bodem afgedekt 30 minuten opstijven in de koelkast.
  • Doe de kristalsuiker in een pan, voeg 500 ml water toe en roer op laag vuur tot de suiker is opgelost. Schil de peren en leg ze in de pan. Schenk er eventueel nog wat water bij, zodat ze helemaal zijn bedekt. Breng de peren aan de kook, draai het vuur laag en pocheer ze afgedekt in 10-13 minuten (zeer rijpe peren kun je korter pocheren). Laat de peren afkoelen in de siroop.
  • Neem de peren uit de siroop (de siroop kun je invriezen en opnieuw gebruiken om vruchten in te pocheren). Laat de peren goed uitlekken, dep ze droog met keukenpapier, verwijder de klokhuizen en snijd ze in dunne partjes. Schik de partjes op de taartbodem.
  • Klop de slagroom stijf met de eau-de-vie of likeur en de poedersuiker, schep over de peren en sprenkel de karamelsaus erover. Garneer met de geschaafde amandelen.

Voedingswaarde

auteur: delicious.
* Geen gemberkoekjes? Ga uit van ± 240 g biscuitjes en voeg 1 el gemberpoeder toe.
** Karamelsaus zelf maken? Los in een steelpan 100 g suiker op in 100 ml water op middelhoog vuur. Zet het vuur hoog en verwarm de siroop tot hij karamelkleurig is. Zet de bodem van de pan kort in koud water om het verhittingsproces te stoppen en schenk de karamel over de taart.
Dit recept verscheen eerder in TIP.
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!