penne met artisjok, postelein en amandelen

penne met artisjok, postelein en amandelen
vegetarisch
aantal 6 |
hoofdgerecht |
weekend |
italiaans |
Voor penne met artisjok gebruiken we verse artisjokken die een beetje knarsen als je ze tegen elkaar wrijft.
Kooktijd1 hour 5 minutes

Ingrediënten

  • sap van 1 citroen
  • 4 artisjokken schoongemaakt (zie kader)
  • 300 g pasta penne of soortgelijke pasta
  • 2 sjalotten fijngesneden
  • 2 tenen knoflook fijngesneden
  • 2 el milde olijfolie
  • 150 ml groentebouillon van tablet
  • 1 bosje zomerpostelein* grof gesneden
  • 2 el bladpeterselie fijngesneden
  • 50 g blanke amandelen fijn gehakt
  • 50 g parmezaanse kaas geraspt

Instructies

  • Breng in een pan royaal water met zout en 2 el citroensap aan de kook. Leg de artisjokken erin en kook ze in 20-30 min. (afhankelijk van de grootte) beetgaar, dan laten de buitenste blaadjes makkelijk los. Pluk alle bladeren** eraf (wees voorzichtig bij de binnenste bladeren zodat je het hart niet meetrekt). Verwijder het binnenste ‘hooi’ (de haartjes) wat op de artisjokbodem zit, dit gaat goed door de holle kant van een lepel onder het hooi te schuiven. Snijd de bodem in vieren.
  • Kook de pasta volgens de beschrijving op het pak beetgaar en giet af.
  • Bak ondertussen de sjalot en knoflook 5 min. zachtjes in een ruime koekenpan in de olijfolie. Voegde artisjokken, 1-2 eetlepels citroensap en de bouillon toe. Meng samen met de postelein en depeterselie door de pasta. Verdeel de pasta over de borden en garneer met de amandelen enParmezaanse kaas.

Voedingswaarde

auteur: delicious.
* Zomerpostelein is vanaf april-mei te koop op de markt, bij groentewinkels en sommigesupermarkten. Vervang het evt. door veldsla of in het late winter- of vroege lenteseizoen doorwinterpostelein. Postelein bevat veel goede voedingsstoffen.

** Voor het kiezen van de juiste verste artisjokken let je op de frisse blaadjes, zonder bruine plekken en de steel is onbuigzaam stug. Snijd van kleine artisjokken de steel 3 cm onder de bloemaanzet af. Bij grote artisjokken kun je de steel afbreken en eventueel de harde buitenste blaadjes eerst verwijderen. 

*** De afgeplukte artisjokblaadjes kun je heerlijk in een vinaigrette dippen en dan met je tanden het vruchtvlees uit het dikste deel van het blad schrapen.

Productie: Mister Kitchen: Fotografie: Ernie Enkelaar. Stylin gerechten: Cyn Ferdinandus. Bewerking: Trudelies Schouten

 

Dit recept printen

Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!