pekingeend met pannenkoekjes

pekingeend met pannenkoekjes

Feest vieren op z’n Chinees! Met deze sappige hele eend kan iedereen z’n eigen pannenkoekjes aan tafel maken. Hartstikke lekker en gezellig om samen te doen tijdens de feestdagen.

Beleg ze met komkommer, bosui en die verslavend lekkere hoisinsaus. Deze pekingeend met pannenkoekjes is een feest van smaak aan tafel.

Nog even over pekingeend…

Je mag Joris Bijdendijk en Yvette van Boven gerust midden in de nacht wakker maken voor een portie écht goede pekingeend (wil je die niet zelf maken, ga dan naar Taste of Culture in Amsterdam). Het liefst zo’n prachtig gelakt exemplaar dat nog even demonstratief uit het keukenraam wordt gehangen – traditiegetrouw én veelbelovend.

Pekingeend is het perfecte antidotum voor chefs die de hele dag precisiewerk staan te leveren. Geen gedoe, geen fratsen: dit is een gerecht waar je je handen gebruikt en je vingers vervolgens bij aflikt. De huid knetterend krokant, het vlees is onweerstaanbaar sappig en de smaken zijn groots, gul en troostrijk.

Een ander Chinees feestmaal: verse, Chinese biang biang noedels

Pekingeend met pannenkoekjes

Voorkeur: lactosevrij

aantal 8 | hoofdgerecht | | chinees | lactosevrij

Chinezen zijn echte lekkerbekken en grijpen elke feestdag aan om uit te pakken. Pekingeend, wontons, spareribs, salade, rijst en veel meer worden op de draaischijf op tafel gezet, zodat iedereen zich makkelijk kan bedienen. Draaien maar!

Voorbereiding:4

Kooktijd:50

oven1 30

Totale tijd:6 20

Kookgerei

  • ook nodig: keukentouw, stoommand

Ingrediënten

  • 1 citroen, in 2-3 mm schijfjes
  • 90 g vloeibare honing (4 el)
  • 60 ml donkere sojasaus (4 el)
  • 150 ml shaohsing Chinese rijstwijn, toko
  • 1 kaneelstokje
  • 2 steranijs
  • 2-2½ kg eend (1 hele)
  • 16-24 Chinese pannenkoekjes, kant-en-klaar, toko
  • 6 minikomkommers, in reepjes
  • ± 6 bosuitjes, in dunne reepjes
  • hoisinsaus, voor erover

Instructies

  1. Doe de citroen in een steelpan, samen met 600 ml water, de honing, sojasaus, rijstwijn en specerijen. Roer door, breng aan de kook, draai het vuur laag en laat 20 min. koken. Neem de marinade van het vuur.
  2. Breng 1 l water aan de kook om de eend straks mee te overgieten. Spoel de eend vanbinnen en vanbuiten af onder de koude kraan en dep hem droog met keukenpapier. Bind de poten stevig op met keukentouw. Leg de eend in een grote pan en overgiet hem met het kokende water. Laat 1 min. rusten. Neem de eend uit de pan, leg hem op een rooster boven een braadslee en dep hem weer droog. Kwast het vel daarna volledig in met de marinade. Laat de eend onafgedekt 4-5 uur drogen, tot het vel droog en strak aanvoelt. Als je een ventilator op de eend richt, gaat dat sneller.
  3. Verwarm de oven voor op 240°C.
  4. Schenk 50 ml koud water in de braadslee om vetspatten op te vangen. Braad de eend op het rooster 15 min.,kwast hem dan weer volledig in met de marinade en schakel de oventemperatuur terug tot 180°C. Braad de eend nog 1 uur en 15 min., evt. de laatste 30 min. met aluminiumfolie als het vel te donker wordt. Neem hem uit de oven en laat 10 min. rusten.
  5. Snijd de borst van het karkas en snijd in plakjes. Pluk het vlees van de potenen snijd in stukken. Verwarm de pannenkoekjes kort in de stoommand boven een laagje zacht kokend water. Beleg de pannenkoekjes met het eendenvlees, wat komkommer en bosui, besprenkel met hoisinsaus en klap ze dicht.

Voedingswaarde

  • calorieën: 547 kcal
  • eiwit: 16 g
  • vet: 41 g
  • koolhydraten: 27 g

RECEPTEN: DELICIOUS. AUSTRALIE | FOTOGRAFIE, STYLING: MARIANNE SNEL | BEREIDING BART STUART.

Dit recept printen

Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!