pasteitjes met eend, paddenstoelen en steranijs

pasteitjes met eend, paddenstoelen en steranijs
aantal 6 |
hoofd, hoofdgerecht |
familietijd, feestdagen, feestelijk, najaar, weekend, winter |
frans, internationaal |
Paddenstoelen hebben alles: vlezige structuur, lekker hartig, vol smaak, bijna umami èn multi-inzetbaar! Samen met gekonfijte eend, specerijen en kruiden in een krokant laagje deeg krijg je een heerlijk winters gerecht. Lekker voor een feestelijk diner, maar ook heel geschikt om op een frisse weekenddag van te genieten.

We hebben nog veel meer pasteitjes voor je! Wat dacht je van deze met spelt, prei en zalm?

Kooktijd45 minutes
stoven + oven3 hours 25 minutes
Totale tijd4 hours 10 minutes

Ingrediënten

  • 1 el olijfolie
  • 2 uien, fijngesneden
  • 2 eendenbouten
  • 1 steranijs
  • 150 ml rode wijn
  • 150 g bloem
  • 80 g koude boter, in blokjes
  • 3 eieren
  • 200 g oesterzwammen
  • 200 g cantharellen, grijze of gele
  • 100 g pieds de mouton
  • 10 takjes dragon
  • ook nodig: 6 pie- of springvormpjes van ± 10-12 cm Ø ingevet

Instructies

  • Verhit de olijfolie in de braadpan en bak de uien 5 min. zachtjes
op middelhoog vuur. Bestrooi de eendenbouten met peper en zout en doe ze in de pan bij de ui. Voeg de steranijs en rode wijn toe en zoveel water dat de eendenbouten nét onder staan. Stoof de eend met de deksel op de pan in ± 3 uur gaar of tot het vlees van het bot loslaat. Haal de bouten uit het vocht, haal alle botjes eruit en doe het vlees terug in de pan.
  • Meng intussen in een kom de bloem, koude boter, 1 ei en evt. 1⁄2-1 el koud water en kneed tot een soepel deeg. Verpak in folie en laat 30 min. rusten in de koelkast.
  • Rol dan het deeg uit op bakpapier, bestrooi met wat bloem en rol nóg dunner uit.
  • Steek cirkels van 14-16 cm Ø uit het deeg en bekleed de vormpjes ermee.
  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Snijd alle paddenstoelen fijn en roer ze met de dragonblaadjes van 4 takjes door de eendenstoof. Laat nog 15 min. onafgedekt meekoken. Breng op smaak met peper en zout en laat iets afkoelen.
  • Klop de laatste 2 eieren los. Roer van het vuur af bijna al het ei door de eendenstoof. Schep in ieder vormpje wat van de eend-paddenstoelragout. Snijd van de deegresten repen en leg die langs de randen (zie foto). Maak om de zoveel centimeter een vouw in de deegreep, zodat het een mooi randje wordt. Bestrijk de randjes met nog wat losgeklopt ei. Bak de pasteitjes in 15 min. goudbruin en serveer met een takje dragon. Lekker met een frisse groene salade met radijs en cornichons.

Voedingswaarde

calorieën: 435kcal
eiwit: 14g
vet: 30g
koolhydraten: 23g
auteur: delicious.
RECEPT, BEREIDING: MERIJN TOL | FOTOGRAFIE: ERNIE ENKELAAR | STYLING: ESTHER DE MUNNIK.

Dit recept printen

Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!