Koken met de Italiaanse worst ‘nduja? Dat klinkt als een heel goed plan, als je het ons vraagt. Onderstaand recept voor pasta met ‘nduja blijf je maken, zo lekker!
Meer inspiratie uit de Italiaanse keuken? Bestel delicious. magazine.
Pasta met ‘nduja en tomaat
aantal 4 |
hoofdgerecht |
|
italiaans |
Zondoorstoofd en creatief met wat de aarde biedt: zo wordt er gekookt in het vaak straatarme Zuid-Italiaanse Calabrië. Maar de smaken zijn vol en rijk, zoals deze pasta in olijfolie met daarover de beroemde ui uit Tropea, dungesneden pecorino en 'nduja. In alle eenvoud verrukkelijk.
kooktijd35 minutes minutes
totale tijd35 minutes minutes
ingrediënten
- 100 ml olijfolie
- 1 grote sjalot, daar lijkt ui uit Tropea het meeste op
- 4 el ’nduja
- 1 blik datterino of 8-10 verse pomodorini of mini roma-tomaten
- 400 g fileja* evt. zelfgemaakt, zie recept hieronder of casarecce
- stukje pecorino
instructies
- Verhit de olijfolie. Halveer en snijd de sjalot in dunne halve ringen, bak zachtjes ±10 min. op laag vuur. Voeg de ‘nduja toe, zet het vuur wat hoger, laat kleuren, voeg de pomodorini toe en gaar nog 10-15 min. De tomaatjes zullen dan een beetje uit elkaar vallen en je kunt ze dan kapotdrukken en door de saus roeren.
- Kook de fileja in gezouten water beetgaar in 5-7 min. Schep de uitgelekte fileja met 2 el kookwater bij de saus en schep om. Schep op borden en schaaf er royaal pecorino over.
calorieën: 788kcal
|
eiwit: 21g
|
vet: 41g
|
koolhydraten: 72g
auteur: delicious.
Zelf fileja maken:
150 g bloem van harde tarwe (durum- meel, te koop als farina di grano duro/ bij biologische en mediterrane winkels)
150 g gewone bloem ook nodig: dikke satépen/stok Meng de twee soorten bloem met wat zout en voeg 200 ml water toe. Kneed tot een soepel deeg: voeg steeds 1 el water extra toe als het deeg te droog voelt en blijf 10-15 min. kneden tot je een fluweelzacht deeg hebt. Verdeel het deeg in bolletjes (formaat grote knikker) rol ieder bolletje uit tot een lange dunne streng van iets minder dan 1⁄2 cm Ø. Halveer een streng en wikkel schuin om een dikke houten (saté)stok heen en rol naar je toe (zie foto links). Maak zo ook de rest van de pasta. Op YouTube kun je ook filmpjes vinden hoe je fileja maakt. RECEPT: MERIJN TOL | FOTOGRAFIE: SOPHIA VAN DEN HOEK.
150 g bloem van harde tarwe (durum- meel, te koop als farina di grano duro/ bij biologische en mediterrane winkels)
150 g gewone bloem ook nodig: dikke satépen/stok Meng de twee soorten bloem met wat zout en voeg 200 ml water toe. Kneed tot een soepel deeg: voeg steeds 1 el water extra toe als het deeg te droog voelt en blijf 10-15 min. kneden tot je een fluweelzacht deeg hebt. Verdeel het deeg in bolletjes (formaat grote knikker) rol ieder bolletje uit tot een lange dunne streng van iets minder dan 1⁄2 cm Ø. Halveer een streng en wikkel schuin om een dikke houten (saté)stok heen en rol naar je toe (zie foto links). Maak zo ook de rest van de pasta. Op YouTube kun je ook filmpjes vinden hoe je fileja maakt. RECEPT: MERIJN TOL | FOTOGRAFIE: SOPHIA VAN DEN HOEK.
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!
Probeer ook eens deze zonnige volkorenspaghetti met sinaasappel, walnoten & pecorino van Yvette van Boven