Parmentier met eend

Parmentier met eend

aantal 4 | hoofdgerecht | weekend, winter | |
Geen snel gerecht, maar de eendenstoof en puree voor deze parmentier kun je voorbereiden op een rustig moment en apart bewaren in de koelkast. De parmentier heeft een heerlijke volle smaak en natuurlijk zo’n mooi vorkpatroon in de pureelaag.
Kooktijd45 minutes
Oven/stoven2 hours 30 minutes
Totale tijd3 hours 15 minutes

Ingrediënten

  • 75 g boter
  • 1 kg eendenbouten poelier
  • 2 uien fijngesneden
  • 3 takjes rozemarijn
  • 140 g tomatenpuree 1 groot blik
  • 200 ml wijn rood
  • 400 ml vlees- of wildfond
  • 1 kg aardappels kruimig, geschild en in stukken
  • 1 kleine knolselderij in blokjes
  • 200 ml melk
  • ook nodig: ovenschaal inh. ± 1½ l

Instructies

  • Smelt in een ruime braadpan 50 g boter. Bak de eendenbouten rondom bruin aan en neem ze uit de pan.
  • Fruit de ui met 2 takjes rozemarijn 2 min. in het eendenbakvet. Schep de tomatenpuree erdoor. Leg de eendenbouten terug in de pan. Schenk de wijn en fond erbij, roer glad en breng aan de kook. Draai het vuur laag en stoof de eendenbouten afgedekt in 2 uur gaar.
  • Kook intussen de aardappels en knolselderij in een klein laagje water met zout gaar.
  • Verwarm de melk met het laatste takje rozemarijn en de rest van de boter.
  • Giet de aardappels en knolselderij af. Vis de rozemarijn uit de melk. Stamp de aardappels en knolselderij met de rozemarijnmelk tot smeuïge stamppot. Breng op smaak met zout en peper.
  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Neem de eendenbouten uit de pan. Verwijder het vel. Haal het vlees van de botten en verdeel het in stukjes. Schep het vlees door het stoofvocht: bewaar evt. een kop stoofvocht om er later apart bij te serveren. Verdeel het vlees met de saus over de bodem van de ovenschaal. Schep de aardappel-knolselderijstamppot erop en strijk glad. Maak met een vork een ribbelpatroon in de puree. Dat ziet er mooi uit en zorgt voor een krokante korst.
  • Bak de parmentier in de oven goudbruin en krokant in 30 min. Verwarm intussen de rest van het stoofvocht als je dat apart gehouden hebt en serveer apart erbij.

Voedingswaarde

auteur: delicious.
Recepten, styling en bereiding: Janneke Philippi. Fotografie: Serge Philippi. Bewerking: Trudelies Schouten
 
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!