parfait van pindakaas met cranberry’s en karamelsaus

parfait van pindakaas met cranberry’s en karamelsaus

glutenvrij
aantal 8 | zoet | kerst, zomer | frans | glutenvrij
Mister Kitchen ging voor delicious. naar Terschelling en kwam terug met de lekkerste recepten. Voor de parfait van pindakaas gebruiken ze daar schapenmelk, maar met gewone melk kan het natuurlijk ook.
Kooktijd40 minutes
Bevriezen4 hours
Totale tijd4 hours 40 minutes

Ingrediënten

  • 150 ml melk
  • 5 eieren, gesplitst
  • 75 g suiker
  • 250 ml slagroom, geklopt
  • 150 g pindakaas
  • 2 el cranberry’s, gedroogd, grof gehakt
  • ½ tl kaneel

gezouten karamelsaus

  • 100 g suiker
  • 100 g boter
  • 200 ml slagroom
  • ook nodig: bakvorm, bijv. brownievorm van 20×20 cm, ingevet, met bakpapier bekleed

Instructies

  • Breng voor de parfait van pindakaas de melk in een steelpan tegen de kook aan en houd warm. Klop intussen in de keukenmachine of met de mixer de eidooiers (het eiwit gebruik je later) met de suiker in 5-10 min. luchtig. Giet dan al kloppend de melk er langzaam bij. Klop door tot de massa romig, dik en lichtgeel is. Laat onder af en toe roeren helemaal afkoelen.
  • Klop intussen de slagroom tot yoghurtdikte. Verwarm de pindakaas enkele minuten in een pan onder voortdurend roeren. Sla de eiwitten in een brandschone kom stijf. Spatel nu eerst de slagroom door het eidooiermengsel en dan in 2-3 keer de eiwitten. Spatel tot slot de pindakaas, cranberry’s en kaneel erdoor. Verdeel het parfaitmengsel over de bakvorm, zet in de vriezer en laat minimaal 4 uur invriezen.
  • Verwarm voor de gezouten karamelsaus in een steelpan met dikke bodem de suiker met 2 el water en ½ tl zout. Breng aan de kook en laat karamelliseren zonder te roeren. Schud de pan af en toe zacht heen en weer.
  • Breng in een tweede steelpan de boter en slagroom tegen de kook aan. Giet voorzichtig de room bij de gekaramelliseerde suiker (pas op, spat!) en roer met een houten spatel tot een homogeen geheel. Laat afkoelen. Snijd de parfait in plakken en serveer met de karamelsaus.

Voedingswaarde

auteur: delicious.
Bekijk de stap-voor-stap om zelf karamel te maken
Recept: Mister Kitchen. Fotografie: Ernie Enkelaar. Styling: Cyn Ferdinandus. Assistenten: Victor de Launay en Roos Volkers. Bewerking: Trudelies Schouten
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!