Vis kun je perfect in zijn geheel eten, van vlees uit de kop tot restjes van de graat. En in dezelfde spirit: ook restjes melk en room tover je om in geweldige homemade ricotta. Zo ben je dubbel goed bezig: op zoek naar veel smaak én no waste. Van viskroketjes tot meesterlijke paella: je vindt het allemaal in delicious.september. Shop het nummer nu!
Paella à la maestre – meesterlijke paella
aantal 4 | hoofd, hoofdgerecht | doordeweeks, weekend, zomer | spaans |
* Calasparra-rijst koop je bij een Spaanse delicatessenzaak of online. Of gebruik bomba- of arborio-risottorijst. Een brede pan zorgt dat de rijst gelijkmatig kookt terwijl de bouillon wordt opgenomen en er een mooie korst ontstaat. Bij een smallere pan heb je minder bouillon nodig.
Kookgerei
- keukenmachine
- paella- of koekenpan van 40 cm breed*
Ingrediënten
- 1 el extra vergine olijfolie
- 4 babycalamares, schoongemaakt (in ringen als ze groot zijn)
- 2 liter vis- of kippenbouillon + evt. extra
- 400 g calasparra-rijst*
- 10 mosselen, schoongemaakt
- 4 grote garnalen, gepeld (staartjes intact), zonder darmkanaal
- 1 kreeft, doormidden gesneden
- 10 vongole of kokkels, goed gespoeld
- 4 sint-jakobsschelpen, in de schelp
- 100 g stevige witvis, in stukjes
- Citroensap, naar smaak
- 2 el fijngesneden platte peterselie
- Citroenpartjes en aioli, om te serveren
- Sofrito, voor 750 ml*
- 150 ml extra vergine olijfolie
- 3 grote rijpe coeur de boeuf- of vleestomaten
- 5 piquillo-pepers uit pot, delicatessenwinkel of 1 pot geroosterde paprika (à 450 g)
- 8 tenen knoflook
- ½ bosje tijm, blaadjes geplukt
- ½ bosje platte peterselie, blaadjes geplukt
- 1 bosje bieslook, grof gehakt
- 2½ el gerookte-paprikapoeder
- 1 tl saffraandraadjes
Instructies
- Doe voor de sofrito alle ingrediënten in de keukenmachine en mix tot een gladde massa.
- Verhit de paella- of koekenpan op hoog vuur ± 2 min. Voeg de olijfolie en babycalamares toe en schroei al roerend ± 2 min. tot goudbruin. Zet de calamares opzij. Voeg 250 ml sofrito toe en kook ± 3 min., af en toe roerend. Bewaar de rest van de sofrito voor een ander maal, bijvoorbeeld in soep of pasta.
- Schenk de bouillon erbij en breng aan de kook. Strooi de rijst er in een gelijkmatige laag over. Voeg de calamares, het overige zeevrucht en de witvis toe, verdeel gelijkmatig en kook zonder te roeren 15 min., of tot de bouillon is opgenomen en de rijst bijna gaar is. Voeg extra bouillon toe als het droog wordt. Zet het vuur laag en kook nog 3 min. zonder te roeren om een mooie socarrat (korst) te vormen. Beweeg de pan indien nodig om de korst gelijkmatig te laten ontstaan.
- Is de paella nog wat vochtig? Bedek de pan met een theedoek en laat 5 min. staan.
- Knijp er wat citroensap over, breng op smaak met zout en bestrooi met peterselie. Serveer warm (niet heet) met citroenpartjes en aioli.
Voedingswaarde
- calorieën: 843 kcal
- eiwit: 43 g
- vet: 35 g
- koolhydraten: 85 g
Recepten & foodstyling: Jason Staudt
Fotografie: Ben Dearnley
Styling: Emma Knowles
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!
Bekijk ook: 18 Spaanse gerechten waarvan je spontaan ‘hola supermercado’ gaat neuriën