paddenstoelentaart

paddenstoelentaart


vegetarisch
aantal 4 | hoofdgerecht | herfst | |
Tijd voor herfsttaart! Niet voor bij de koffie maar eentje voor bij de wijn. Het geheim is hier de combinatie van twee ‘broden’: oud brood en eekhoorntjesbrood. Serveer ‘m heet uit de oven, besprenkeld met wat extra Parmezaan. Als je daar niet warm van wordt…
Kooktijd50 minutes
Oven/weken1 hour 15 minutes
Totale tijd2 hours 5 minutes

Ingrediënten

  • 40 g boter + extra voor het invetten
  • 2 el eekhoorntjesbrood* gedroogd, porcini
  • 250 g brood oud, liefst rogge of zuurdesembrood, in blokjes
  • 1 kleine ui fijngesneden
  • 500 g bospaddenstoelen gemengde kleine, kleingesneden
  • 1 teentje knoflook geperst
  • 3 eieren geklopt
  • 150 ml slagroom
  • 75 g kaas geraspt, harde, zoals Parmezaanse kaas, Pecorino of oude Hollandse geitenkaas
  • salade groene, voor erbij

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 170⁰C. Vet een lage ovenschaal in met boter.
  • Week het eekhorentjesbrood 30 min. door hier 175 ml kokend water overheen te gieten.
  • Rooster intussen het oud brood op een bakplaat ± 10 min. in de oven tot het droog en lichtgoudbruin is. Schep de blokjes in een grote kom en zet apart.
  • Schep het eekhorentjesbrood uit het weekwater en hak de paddenstoelen fijn. Zeef het vocht en bewaar dit.
  • Smelt 20 g boter in een grote koekenpan en bak de ui onder af en toe omscheppen ± 4 min. tot hij zacht is. Breng op smaak met zout en peper en schep in de schaal bij het geroosterde brood.
  • Smelt de rest van de boter in dezelfde pan en bak de paddenstoel, de porcini en knoflook 5 min. tot de paddenstoel mooi bruin is. Voeg toe aan de kom met brood en ui.
  • Blus de pan met het achtergehouden weekvocht. Schraap met een houten spatel over de bodem om het aanbaksel los te krijgen en kook het vocht in tot 40 ml.
  • Schenk dit ook in de kom met brood. Schep alles goed door elkaar en verdeel het over de ingevette ovenschaal.
  • Klop in een andere kom de eieren met de room, zout en peper. Schenk het over het brood- en paddenstoelenmengsel in de ovenschaal en bestrooi met de kaas. Bak de taart in ± 35 min. gaar. Serveer heet met een groene salade.

Voedingswaarde

auteur: delicious.
* Gedroogde porcinipaddenstoelen (cèpes, eekhoorntjesbrood) vind je bij (Italiaanse) delicatessenwinkels, goedgesorteerde supermarkten en via internetwinkels.
Recept: Yvette van Boven. Fotografie: Erik van Lokven. Bereiding: Coen Beute. Styling: Desiree van Dijk. Productie: Ellen van Mol
 
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!