vegetarisch
aantal 4 |
hoofdgerecht |
herfst |
|
Tijd voor herfsttaart! Niet voor bij de koffie maar eentje voor bij de wijn. Het geheim is hier de combinatie van twee ‘broden’: oud brood en eekhoorntjesbrood. Serveer ‘m heet uit de oven, besprenkeld met wat extra Parmezaan. Als je daar niet warm van wordt…
Ingrediënten
- 40 g boter + extra voor het invetten
- 2 el eekhoorntjesbrood* gedroogd, porcini
- 250 g brood oud, liefst rogge of zuurdesembrood, in blokjes
- 1 kleine ui fijngesneden
- 500 g bospaddenstoelen gemengde kleine, kleingesneden
- 1 teentje knoflook geperst
- 3 eieren geklopt
- 150 ml slagroom
- 75 g kaas geraspt, harde, zoals Parmezaanse kaas, Pecorino of oude Hollandse geitenkaas
- salade groene, voor erbij
Instructies
- Verwarm de oven voor op 170⁰C. Vet een lage ovenschaal in met boter.
- Week het eekhorentjesbrood 30 min. door hier 175 ml kokend water overheen te gieten.
- Rooster intussen het oud brood op een bakplaat ± 10 min. in de oven tot het droog en lichtgoudbruin is. Schep de blokjes in een grote kom en zet apart.
- Schep het eekhorentjesbrood uit het weekwater en hak de paddenstoelen fijn. Zeef het vocht en bewaar dit.
- Smelt 20 g boter in een grote koekenpan en bak de ui onder af en toe omscheppen ± 4 min. tot hij zacht is. Breng op smaak met zout en peper en schep in de schaal bij het geroosterde brood.
- Smelt de rest van de boter in dezelfde pan en bak de paddenstoel, de porcini en knoflook 5 min. tot de paddenstoel mooi bruin is. Voeg toe aan de kom met brood en ui.
- Blus de pan met het achtergehouden weekvocht. Schraap met een houten spatel over de bodem om het aanbaksel los te krijgen en kook het vocht in tot 40 ml.
- Schenk dit ook in de kom met brood. Schep alles goed door elkaar en verdeel het over de ingevette ovenschaal.
- Klop in een andere kom de eieren met de room, zout en peper. Schenk het over het brood- en paddenstoelenmengsel in de ovenschaal en bestrooi met de kaas. Bak de taart in ± 35 min. gaar. Serveer heet met een groene salade.
Voedingswaarde
* Gedroogde porcinipaddenstoelen (cèpes, eekhoorntjesbrood) vind je bij (Italiaanse) delicatessenwinkels, goedgesorteerde supermarkten en via internetwinkels.
Recept: Yvette van Boven. Fotografie: Erik van Lokven. Bereiding: Coen Beute. Styling: Desiree van Dijk. Productie: Ellen van Mol
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!