vegetarisch
aantal 6 |
hoofdgerecht, lunchgerecht |
|
|
vegetarisch
De gepofte-knoflookmayo geeft deze burger een extra diepe smaak en past perfect bij de gesmolten kaas.
Kookgerei
- ook nodig: keukenmachine
Ingrediënten
- 1 bol knoflook + 1 teen extra
- 5 el milde olijfolie
- 10 g gedroogde porcini
- 200 g shiitakes + 100 g voor garnering
- 1 stengel bleekselderij, fijngesneden
- 1 kleine wortel, fijngesneden
- ½ rode ui, fijngesneden
- 150 g zwarte bonen, uitgelekt (uit blik à 400 g)
- 50-75 g panko, Japans grof paneermeel
- ± 1 el sojasaus
- 1 ei
- 150 ml mayonaise
- sap en rasp van ½ biocitroen
- 6 stevige bruine broodjes, doorgesneden
- handvol wilde spinazie
- 150 g brie, in dunne plakjes
- paarse broccolicress of andere cress
- zoete aardappelfriet, voor erbij
Instructies
- Verwarm de oven voor op 160 °C. Snijd het kapje horizontaal van de knoflook zodat je de teentjes ziet. Zet op een stuk aluminiumfolie, bedruppel met olie, vouw goed dicht en pof in 1 uur gaar in de oven. Neem uit de oven en laat afkoelen.
- Snijd de porcini heel fijn en week 10 min. in 150 ml heet water.
- Hak de shiitake fijn in de keukenmachine. Voeg de bleekselderij, wortel, rode ui en het extra teentje knoflook toe en hak heel fijn in de machine. Voeg de bonen toe en mix met de pulseknop de bonen grof en tot de massa goed is gemengd.
- Verhit in een koekenpan 1 el olie en bak het shiitake-bonenmengsel op halfhoog vuur in 4-5 min. al omscheppend tot net gaar en zacht.
- Voeg de porcini met weekvocht en de panko toe aan de bonen. Meng goed tot een stevig mengsel. Breng op smaak met sojasaus, zout en peper. Neem van het vuur, laat iets afkoelen en roer het ei erdoor. Voeg evt. wat extra panko toe als het te plakkerig is en vorm er 6 burgers van. Laat afkoelen en zet tot gebruik afgedekt in de koelkast.
- Knijp voor de mayo de knoflook uit de vliesjes en meng ze met de mayonaise en citroenrasp. Breng op smaak met citroensap en rasp, versgemalen peper en zout.
- Snijd de shiitakes voor garnering in dikke repen en bak ze in een koekenpan in een scheutje olie in 3 min. goudbruin. Neem uit de pan.
- Verhit in een grote koekenpan of grillpan de rest van de olie en bak de burgers in ± 7 min. aan beide kanten bruin. Bestrijk de snijkant van de onderste helften van de broodjes met wat knoflookmayo, beleg met wat wilde spinazie en de burger. Leg op elk een paar plakjes brie en bestrooi met de cress en shiitake. Dek af met de bovenkant van het broodje. Serveer met de zoete-aardappelfriet.
Voedingswaarde
calorieën: 595kcal
eiwit: 16g
vet: 41g
koolhydraten: 36g
RECEPT DOSIA BREWER FOTOGRAFIE ERNIE ENKELAAR STYLING CYN FERDINANDUS BEREIDING VICTOR DE LAUNAY
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!
Bekijk ook: 10x vega burger – zo maak je ze waanzinnig lekker