paddenstoelbörek met kruidensalade

paddenstoelbörek met kruidensalade
RECEPTEN DOSIA BREWER, MERIJN TOL FOTOGRAFIE WOUT HENDRICKX STYLING LES FILLES ROUGES

Je vult deze Midden-Oosterse deegrol met een ‘gehakt’ van paddenstoelen, zodat de vegetariërs tijdens de feestdagen net als iedereen genieten van een spektakel hoofdgerecht.

Sterker nog: deze paddenstoelbörek is zó lekker dat ook de omnivoren zullen smeken om een puntje. Logisch want je mengt de gebakken paddenstoelen en zoete uien met een verwarmend mengsel van kaneel, komijn en paprika. Hartig, zoet en zelfs een beetje zwoel.

Verse bossen kruiden geven het gerecht frisheid en de noten zorgen voor een lekkere bite en stevige vulling, zodat je na het hoofdgerecht alleen nog ruimte hebt voor een toetje (en niet met gierende banden langs de patatboer hoeft te scheuren).

In het feestnummer van delicious. delen we nog veel meer recepten om jouw kersttafel het hoogtepunt van het seizoen te maken. Met bruine-boterbroodjes vol knoflook, crispy polentataart en een knapperige boerenkoolsalade. Shop het nummer hier.

Paddenstoelbörek met kruidensalade

Voorkeur: vegetarisch

aantal 6 | hoofdgerecht | feestdagen, feestelijk, kerst | midden-oosters | vegetarisch

Perfect als hoofdgerecht wanneer er veel vega-lovers bij je komen eten. En ideaal met de frisse kruidensalade met zure sumak.

Kooktijd:1 25

oven + wachten1 45

Totale tijd:3 10

Kookgerei

  • keukenmachine

Ingrediënten

  • 300 g koningsoesterzwammen, in grove stukken
  • 300 g gewone oesterzwammen, in grove stukken
  • 400 g uien, in grove stukken
  • 250 ml olijfolie
  • ½ el kaneel
  • ½ el komijnpoeder
  • 150 g zoete paprikapasta tatli, bij Turkse winkel
  • 2 bosjes dille, fijngesneden
  • 3 bosjes koriander, fijngesneden
  • 1 rol filodeeg Turkse supermarkt, koelvak
  • 1 ei, losgeklopt
  • 2 el sesamzaad
  • 100 g walnoten, 1 nacht geweld in koud water
  • 1 bosje munt, blaadjes geplukt
  • 1 bosje peterselie, blaadjes geplukt
  • ½ rode ui, gesnipperd
  • ½ el sumak
  • 1 granaatappel, pitjes eruit
  • Granaatappelmelasse, naar smaak
  • Sap van ½ citroen

Instructies

  1. Maal de paddenstoelen en uien in porties in de keukenmachine tot grof, niet te fijn.
  2. Verhit 200 ml olijfolie in een ruime pan. Bak het paddenstoel-uimengsel in delen op laag vuur met zout tot het slinkt. Voeg kaneel, komijnpoeder en paprikapasta toe. Bak in ± 45 min. tot een stevig mengsel. Voeg dille en koriander toe, breng op smaak en laat volledig afkoelen.
  3. Leg het filodeeg onder een vochtige theedoek. Meng wat olie met een drup water. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  4. Leg 2 vellen filodeeg op elkaar. Schep onderaan een dikke streep vulling, bestrijk randen met het olie-watermengsel en rol op. Vorm de eerste rol als een slak op de bakplaat. Herhaal tot je 5 rollen hebt en plak ze aan elkaar. Bestrijk met ei en bestrooi met sesamzaad.
  5. Verwarm de oven voor op 200°C. Bak de börek 40–45 min. goudbruin.
  6. Laat de walnoten uitlekken, snijd in dunne plakjes en meng met munt, peterselie, ui, sumak en granaatappelpitjes. Breng op smaak met granaatappelmelasse, citroensap, peper, zout en de rest van de olijfolie.
  7. Snijd de börek in punten en serveer met de salade.

Voedingswaarde

  • calorieën: 717 kcal
  • eiwit: 13 g
  • vet: 49 g
  • koolhydraten: 52 g

RECEPTEN DOSIA BREWER, MERIJN TOL FOTOGRAFIE WOUT HENDRICKX STYLING LES FILLES ROUGES

Dit recept printen

Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!

Dit vind je vast ook heerlijk: 13 hartige filodeegrecepten