octopussalade met kaantjes & tomatillodressing

octopussalade met kaantjes & tomatillodressing
RECEPTEN: BEN MILGATE, ELVIS ABRAHANOWICZ | FOTOGRAFIE: BEN DEARNLEY | STYLING: KIRSTEN JENKINS.
Voorkeur: glutenvrij, lactosevrij

aantal 4 | hoofdgerecht | | spaans | glutenvrij, lactosevrij

De octopus stoof je in tijm & oregano en de dressing is magisch met vissaus en sherry-azijn.

Kooktijd:55

stoven octopus1

Totale tijd:1 55

Ingrediënten

  • 1/4 rode kool en 1/4 savooiekool, flinterdun geschaafd
  • 2 friszure appels, julienne gesneden
  • 1 bosje gemengde radijsjes
  • 30 g pompoenpitten, geroosterd
  • 1 el nigellazaad
  • 100 g kaantjes* (slager)

gestoofde octopus

  • 1 kg 3 stuks kleine octopussen*, schoongemaakt
  • 1 ui, fijngesneden
  • 1 bol knoflook, horizontaal gehalveerd
  • 1/4 bosje tijm
  • 1/4 bosje oregano

tomatillodressing (± 250 ml)

  • 180 g tomatillo’s* uit blik, uitgelekt
  • 1 zoetzure jalapeño pot, fijngesneden + 3 el vocht uit de pot
  • 3 tenen knoflook, geperst
  • 1 el vissaus
  • 1 el sherry-azijn
  • 50 ml extra vergine olijfolie
  • 1 el fijne kristalsuiker

Instructies

  1. Doe de octopus met alle bijbehorende ingrediënten in een grote pan met zware bodem en overgiet met water. Breng aan de kook op hoog vuur, draai het vuur laag en stoof afgedekt in ± 1 uur helemaal gaar. Neem uit het stoofvocht en verwijder de koppen. Leg de tentakels weer in het stoofvocht en houd warm tot gebruik.
  2. Doe intussen alle ingrediënten voor de tomatillodressing met wat zout en peper in de blender en pureer tot een glad mengsel. Doe over in een kom.
  3. Meng in een grote kom de koolreepjes, appel, radijs, pompoenpitten en nigella. Voeg dressing naar smaak toe, schep om en breng op smaak met zout en peper. Schep op een schaal en verdeel de octopus en kaantjes erover. Serveer met de rest van de dressing.

Voedingswaarde

  • calorieën: 459 kcal
  • eiwit: 42 g
  • vet: 25 g
  • koolhydraten: 15 g

* Tomatillo’s koop je bij winkels met Spaanse delicatessen of online. Je kunt ook groene tomaten en/of groene paprika nemen, zonder zaadjes. Kaantjes zijn reepjes uitgebakken varkenszwoerd. Kijk op deliciousmagazine.nl/octopus-dossier om te zien hoe je octopus bereidt.

RECEPTEN: BEN MILGATE, ELVIS ABRAHANOWICZ | FOTOGRAFIE: BEN DEARNLEY | STYLING: KIRSTEN JENKINS.

 

Dit recept printen

Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!

Probeer ook: 3x maïssalade om je vork in te prikken