aantal 4 |
hoofdgerecht |
weekend |
frans |
Met z’n allen rond een pan dampende mosselen: lekker en gezellig! Probeer uit delicious.februari onze geweldige wereldrecepten met mossel. Nog meer inspiratie nodig? Deze grote pan Normandische mosselen staat zo op tafel en is easy voor veel gasten!
Ingrediënten
- 1 kg aardappelen nieuwe, geschrapt
- 2 bekertjes crème fraîche à 125 ml
- 2 el mayonaise
- 1 sjalot fijngesnipperd
- 1 bosje bladselderij blad fijngesneden
- 75 g roomboter
- 2 uien in ringen
- 2 preien in ringen
- 200 ml droge witte wijn of cider
- 4 kg mosselen vers, in de schelp*
Instructies
- Halveer grote aardappelen. Kook de aardappelen in ruim water met zout in ± 15 min. gaar. Meng voor de dressing 1 bekertje crème fraîche met de mayonaise, sjalot en 2 el fijngesneden bladselderij. Breng op smaak met zout en peper (ook lekker: met een lepeltje Dijon mosterd).
- Giet de aardappelen af, meng ze nog warm door de dressing en laat onder af en toe omscheppen afkoelen.
- Smelt in 1 of 2 ruime pannen de boter. Bak de ui met de prei 2 min. zonder dat ze kleuren. Schenk de wijn erbij. Leg de mosselen op de groenten en maal er royaal peper boven. Kook de mosselen 6-8 min. met deksel op de pan, tot alle mosselschelpen open staan en schud ze halverwege een keer om. Schep de mosselen met de groenten met een schuimspaan uit het vocht en verdeel over 4 schalen – gooi mosselen die gesloten blijven weg! Leg er aluminiumfolie over zodat ze warm blijven.
- Zeef het mosselvocht, doe terug in de pan en laat tot de helft inkoken. Roer door 100 ml van het mosselvocht (als het meer is heb je dat niet nodig) het laatste bekertje crème fraîche met de rest van de selderij. Verdeel de roomsaus over de mosselen en zet met de schaal aardappelsalade op tafel. Lekker met een salade van kropsla en vinaigrette.
Voedingswaarde
* Verse mosselen zijn vanaf eind juli te koop. Ze worden in porties van 1 of 2 kg verkocht. Vervoer ze gekoeld in een koeltas met element als het warm is en houd de vervoertijd zo kort mogelijk. Mosselen zijn al schoongemaakt, maar het kan geen kwaad ze even na te kijken. Spoel ze onder koud stromend water en gooi mosselen die open blijven staan of gebroken exemplaren weg.
lekker hartig
Met de ui en prei kun je ook wat plakjes bacon meebakken voor extra hartige mosselen. Serveer met knapperig stokbrood
vraag je vrienden
Mosselen zijn heel makkelijk voor veel mensen te maken. Een salade maken en de mosselen controleren kan al uren van tevoren. Ook groenten bakken kun je al van tevoren doen, zodat alleen de mosselen en de wijn nog in de pan hoeven.
Recepten: Janneke Philippi. Fotografie: Jeroen van der Spek. Styling: Jet Krings. Foodstyling: Bart Stuart. Productie: Trudelies Schouten
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!