aantal |
hapje, lunchgerecht |
feestelijk, kerst |
|
Kalkoenvlees over? Yvette van Boven geeft de kalkoen leftovers een tweede kans in haar potted turkey. Serveer er knapperig brood, cornichons of zilveruitjes of een restje cranberrysaus of uiencompote bij. Of geef wat potted turkey bij een salade met waterkers en geroosterde bietjes.
voorbereiding15 minutes minutes
kooktijd5 minutes minutes
Opstijven4 hours hours
totale tijd4 hours hours 20 minutes minutes
ingrediënten
- 225 g kalkoen* gaar
- 180 g boter op kamertemperatuur
- sap 1/2 citroen
- 1 snuf cayennepeper
- ook nodig: 2 ramequins of weckpotjes van 215 ml, of 1 grote van 425 ml
instructies
- Meng de kalkoen, 80 g boter, citroensap, cayennepeper en zout naar smaak in een keukenmachine tot een bijna glad mengsel. Het moet niet helemaal glad zijn, er mag wat textuur in zitten.
- Schep het mengsel in de potjes. Klop de gevulde potjes een aantal keer op aanrecht, zodat de lucht eruit slaat. Strijk de bovenkant glad met de achterkant van een lepel. Zet koel weg terwijl de je boter smelt.
- Smelt de rest van de boter in een steelpannetje op laag vuur. Laat iets afkoelen, schuim af met een schuimspaan en schenk het heldere (geklaarde) deel over het vlees in de potjes. Laat minimaal 3-4 uur in de koelkast opstijven.
auteur: delicious.
*Kalkoenvlees kan van alle delen zijn, gebruik bijvoorbeeld een restje gegaard vlees van het (kerst)diner van de dag ervoor. Heb je dat niet, dan kun je een kalkoendij stoven in wat kippenbouillon. Stoof hem tot het vlees van het bot valt (2-3 uur). Laat afkoelen en pluk het vlees van het bot.
Recept: Yvette van Boven. Fotografie: Eric van Lokven. Styling: Désirée van Dijk. Bereiding: Bart Stuart
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!