Mudcake van witte chocolade met mandarijnsiroop

Mudcake van witte chocolade met mandarijnsiroop

aantal 10 | dessert | weekend | australisch |
Amerikanen zweren bij mudcakes, een smeuïg dessert dat zijn naam dankt aan zijn ‘modderige’ structuur. Willen en kunnen wij ook! Daarom deze verrukkelijke mudcake van witte chocolade met mandarijnsiroop.
Of maak witte chocoladetaart met sinaasappel-amarettosaus.
Voorbereiding1 hour
Kooktijd1 hour 25 minutes
rusten & afkoelen1 hour 30 minutes
Totale tijd3 hours 55 minutes

Ingrediënten

  • 3 middelgrote pitloze (bio)mandarijnen (± 430 g)
  • 220 g witte chocolade in stukjes
  • 150 g boter in blokjes, op kamertemperatuur
  • 250 ml zure room op kamertemperatuur
  • 200 g zelfrijzend bakmeel gezeefd
  • 200 g bloem gezeefd
  • 5 eieren op kamertemperatuur, losgeroerd
  • 200 g fijne kristalsuiker slagroom, voor erbij
  • ook nodig: springvorm van 20 cm Ø ingevet en bekleed met 2 lagen bakpapier, beide lagen ingevet

mandarijnsiroop

  • 2 mandarijnen sap van
  • 175 gram fijne kristalsuiker

Instructies

  • Doe de 3 ongeschilde mandarijnen in een steelpan, overgiet met koud water en breng aan de kook. Giet af, herhaal en giet weer af. Zo verliezen de schillen hun bittere smaak. Zet de mandarijnen weer op met schoon water en breng aan de kook. Leg een schoteltje op de mandarijnen om ze onder water te houden. Kook ze op matig tot laag vuur gaar in 30-35 min. Giet af en laat volledig afkoelen. Hak de mandarijnen fijn in de keukenmachine.
  • Verwarm intussen de oven voor op 160°C.
  • Verwarm intussen de chocolade met de boter in een hittebestendige kom op een pan met zachtjes kokend water – zorg dat de bodem van de kom het water niet raakt – en roer glad. Laat ± 10 min. afkoelen. Het geeft niet als het mengsel schift, dat komt later goed.
  • Doe de overige ingrediënten in een grote kom, voeg het afgekoelde chocolademengsel en de mandarijnpuree toe en meng alles met een spatel tot een glad beslag. Schenk in de geprepareerde bakvorm en bak ± 1 uur tot de cake langs de rand gestold is, maar in het midden nog een beetje wiebelig is. Dek losjes af met aluminiumfolie en bak nog ± 25 min. tot een in het midden ingestoken satéprikker er schoon uitkomt, met alleen nog een paar smeuïge kruimels eraan. Laat volledig afkoelen in de bakvorm.
  • Verwarm intussen in een steelpan met dikke bodem het mandarijnsap met 125 ml water en de 165 g suiker op laag vuur en roer tot de suiker is opgelost. Breng aan de kook en laat op hoog vuur in 4-5 min. licht inkoken tot siroop. Prik met een satéprikker gaatjes in de bovenkant van de cake en schenk de mandarijnsiroop erover. Laat 2-3 uur intrekken.*
  • Breng de cake over op een schaal en serveer met de room.

Voedingswaarde

calorieën: 592kcal
eiwit: 10g
vet: 27g
koolhydraten: 77g
auteur: delicious.
*begin minstens 6 uur van tevoren met dit recept.
Recept: Phoebe Wood & Kirsten Jenkins. Fotografie: Chris Court. Styling: Kirsten Jenkins
Dit recept en nog veel meer vind je in  delicious. magazine nr. 2 'Het grote verwennummer' – februari 2021.
Cover 2021-02 - delicious
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!