glutenvrij
aantal 4 |
hoofd, hoofdgerecht |
doordeweeks, zomer |
grieks |
Zolang het mooi weer is en we ’s avonds buiten kunnen eten, maken we zomerse gerechten van rond de Middellandse Zee. Vanavond deze heerlijke Griekse moussaka! Je kunt de moussaka ook maken zonder aardappelschijfjes en er rijst bij geven.
Ingrediënten
- 8 el olijfolie
- 2 grote aubergines
- 1 ui
- 3 tenen knoflook
- 300 g lamsgehakt
- ½ tl gemalen kaneel
- 2 tl gedroogde oregano
- 500 ml gezeefde tomaten
- 800 g aardappelschijfjes, koelvers of voorgekookt
- 200 g crème fraîche
- 100 g jonge kaas, geraspt
Instructies
- Snijd de aubergines in plakken van ½ cm. Verhit in een koekenpan 2 el olijfolie. Leg eenderde van de aubergineplakken in de pan en bak op redelijk hoog vuur goudbruin en gaar in 4-5 min. Leg de gebakken aubergine op een bord en bak zo nog 2 porties aubergine.
- Snijd intussen de ui en 2 tenen knoflook fijn. Verhit in de koekenpan de laatste 2 el olijfolie. Bak de ui en knoflook 2 min. zachtjes. Voeg het gehakt toe en bak rul in 4 min.
- Schep de kaneel en de oregano door het gehakt. Voeg de gezeefde tomaten toe en stoof de tomatensaus 15 min. zachtjes.
- Verwarm de oven voor op 200°C.
- Meng de crème fraîche met de kaas en rasp de laatste teen knoflook erboven.
- Breng de tomaten-gehaktsaus op smaak met zout en peper. Schep een laag saus in een ovenschaal. Dek af met plakken aubergine en aardappel. Maak zo meer lagen met de rest van de saus, aubergine en aardappel. Eindig met het room-kaasmengsel. Bak de moussaka in de oven in 20 min. goudbruin en gaar.
Voedingswaarde
calorieën: 925kcal
eiwit: 31g
vet: 60g
koolhydraten: 59g
Recepten, styling, bereiding Janneke Philippi fotografie Serge Philippi
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!
In Griekse sferen blijven? Maak morgen deze plaattaart met feta!