Minestrone is eigenlijk gewoon een fancy woord voor super lekkere Italiaanse groentesoep.
Het is alsof een Italiaanse oma alle restjes groenten uit de koelkast heeft gepakt en er een magische pot soep van heeft getoverd. Deze minestrone soep heeft een geschiedenis die teruggaat tot de oude Romeinse tijden. Ja, serieus, de Romeinen slurpten al minestrone!
Het geheim van minestrone zit ‘m in zijn eenvoud. Het is een dikke, goedgevulde soep die barst van de smaak. Het mooie is dat je kunt improviseren met wat je in huis hebt, dus het is geweldig om restjes op te maken. Voor deze herfstige variant gebruik je ook nog eens een echte seizoensgroente: boerenkool.
23x boerenkool recepten die nooit vervelen
Minestrone soep met herfstige smaken
aantal 4 |
hoofdgerecht |
herfst |
|
Elk najaar komt dat moment dat je definitief de tuindeuren dichttrekt en je grootste pan tevoorschijn haalt voor comfortsoep. Wat is er nou lekkerder (en vullender) dan een dampende kom herfstige minestrone?
Ingrediënten
- 6 tenen knoflook, ongepeld
- 3 el extra vergine olijfolie
- 40 g boter
- 6 bosuien, in dunne ringetjes evt.
- 1/2 tl chilivlokken
- 2 tl venkelzaad
- 1 tl gedroogde oregano
- 2 aardappels, geschild, in 2 cm stukjes
- 1,75 l kippen- of groentebouillon
- 200 g korst van Parmezaanse kaas
- 150 g korte pasta, bijv. tubetti rigati n° 64 of macaroni
- 150 g boerenkool, zonder dikke nerven, blad kleingesneden
- 6 takjes oregano, blaadjes geplukt
- 1/4 bosje bladpeterselie, blaadjes geplukten fijngesneden
- geraspte Parmezaanse kaas, voor de garnering
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200°C.
- Leg de knoflooktenen op een vel aluminiumfolie. Besprenkel ze met 1 el olijfolie en vouw de folie dicht tot een pakketje. Rooster de knoflooktenen 25-30 min. tot ze zacht en gaar zijn. Knijp de pulp uit de vliesjes en zet opzij.
- Verhit de rest van de olijfolie met de boter in een grote soeppan op middel- hoog vuur. Schep hierin de bosuitjes 3-4 min. om. Voeg de chilivlokken als je die gebruikt, het venkelzaad, de oregano en aardappel toe en schep om. Voeg de bouillon, knoflookpulp en kaaskorst toe. Breng de soep aan de kook en laat 20-25 min. zachtjes koken tot de aardappel gaar is.
- Voeg de pasta toe en laat nog 10 min. zachtjes koken, of tot de pasta gaar is en de aardappel stuk kookt. Schep de boerenkool erdoor en laat in 2-3 min. slinken. Breng op smaak met zout en peper.
- Schep de soep in kommen en garneer met de oregano, peterselie en geraspte parmezaan.
Voedingswaarde
calorieën: 487kcal
eiwit: 26g
vet: 27g
koolhydraten: 32g
RECEPTEN: SHANNON BENNETT | FOTOGRAFIE: NIGEL LOUGH | STYLING: KIRSTEN JENKINS
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!