minestra maritata (Italiaanse soep)

minestra maritata (Italiaanse soep)

aantal |
lunchgerecht, voorgerecht |
doordeweeks, familietijd, weekend |
italiaans |
In de traditionele minestra maritata -ook wel huwelijkssoep- gaat kippenbouillon, gehaktballetjes, groentes en pasta. Het heet huwelijkssoep omdat de ingrediënten elkaar versterken.
Kooktijd25 minutes

Ingrediënten

  • 60 ml olijfolie extra vergine + extra voor besprenkelen
  • 1 kleine ui fijngesneden
  • 1 stengel bleekselderij in dunne plakjes
  • 1 teen knoflook fijngesneden
  • 125 g platte pancetta zwoerd weggesneden, fijngesneden
  • 1 lange rode peper zaad verwijderd, fijngesneden
  • kippen- of groentebouillon
  • 2 désirée aardappels* geschild, in stukken van 2½ cm
  • 2 blikken canellinibonen à 400, afgespoeld en uitgelekt
  • 1 el tomatenpuree
  • evt. 1 stukje parmezaanse-kaaskorst + extra geraspte parmezaan voor serveren
  • 165 g risoni*
  • ½ bos cavolo nero* palmkool, bijgesneden, stengels verwijderd, grof gesneden

Instructies

  • Verhit de olie in een pan op middelhoog vuur. Voeg de ui, bleekselderij, knoflook, pancetta en rode peper toe en bak 2-3 min. totdat alles iets zachter is geworden. Voeg de bouillon, aardappels, bonen, tomatenpuree en parmezaankorst toe en voeg eventueel nog wat water toe zodat alles onder staat. Zet het vuur iets lager en laat 5 min. koken of tot de aardappels zijn voorgekookt. Voeg de risoni toe en kook nog 5 min. Voeg dan de cavolo nero toe en kook nog 5 min. of tot de pasta al dente is en de kool gaar. Neem de parmezaankorst uit de soep en breng de soep op smaak met zout en peper.
  • Schep de soep in kommen, bestrooi met parmezaanse kaas en besprenkel met een straaltje olijfolie, voor serveren.

Voedingswaarde

auteur: delicious.
* Désirée aardappels zijn te koop bij goed gesorteerde groentewinkels of neem een ander vastkokend ras als bijv. opperdoezer ronde. Risoni is pasta in de vorm van rijstkorrels, te koop bij Turkse en Italiaanse winkels, of bestel online. Cavolo nero of palmkool is te koop bij enkele supermarkten, natuurwinkels en op boerenmarkten. Vervang het evt. door boerenkool. 

Recepten: Silvia Colloca. Fotografie: Brett Stevens: Styling: Vivien Walsh. Bewerking: Trudelies Schouten

 

Dit recept printen

Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!