millefeuille met tamarinde, mascarpone en passiefruit

millefeuille met tamarinde, mascarpone en passiefruit
RECEPT: DOSIA BREWER | FOTOGRAFIE: ERNIE ENKELAAR | BEREIDING: YVONNE JIMMINK.
aantal 5 |
gebak |
koningsdag |
frans |
Qui bien sûr, laat culinair redacteur en koekjesbakker Dosia Brewer maar los op klassieke Franse patisserie en ze bedenkt de ene lekkere twist na de andere. Neem deze millefeuille met friszure tamarinde en tropische passievruchten. Verrukkelijk en een plaatje voor het oog.

Voor een supersnelle variant, maak je deze millefeuille van Janneke met witte chocolade.

Kooktijd35 minutes
oven30 minutes
Totale tijd1 hour 5 minutes

Kookgerei

  • ook nodig: spuitzak met brede spuitmond

Ingrediënten

  • 5 plakjes roomboterbladerdeeg diepvries, ontdooid
  • 2 el poedersuiker + extra voor de topping
  • 250 ml passiefruitsap* of sinaasappel-passiefruitsap
  • 250 g mascarpone
  • 100 g fijne kristalsuiker
  • 2 eidooiers
  • 45 g maïzena
  • ± 4 el tamarindepasta
  • 2 passievruchten
  • 100 ml slagroom

Instructies

  • Verwarm de oven op 180°C. Snijd de bladerdeegplakjes doormidden en leg ze op een bakplaat bekleed met bakpapier. Prik ze in met een vork en leg er nog een stuk bakpapier en een tweede bakblik op. Bak in het midden van de oven ± 15 min. Zo blijft het bladerdeeg mooi dun. Verlaag de temperatuur naar 150°C. Neem het bovenste bakblik en het bakpapier weg, bestrooi het bladerdeeg met ± 1 el poedersuiker en bak nog ± 15 min. of tot het bladerdeeg mooi lichtbruin en gaar is. Neem uit de oven en laat helemaal afkoelen.
  • Breng in een ruime pan 225 ml van het passiefruitsap met de mascarpone al roerend tegen de kook aan. Klop de rest van het sap met de suiker en de eidooiers in een kom los. Doe de maïzena erbij en klop tot een glad mengsel. Schenk al roerend het hete mascarponemengsel bij het eimengsel. Schenk het mengsel terug in de pan en breng al roerend weer zachtjes aan de kook. Blijf 1-2 min. roeren tot het bindt en dikker wordt. Schenk het mengsel in een platte schaal en dek af met plasticfolie. Zorg ervoor dat de folie direct op het mengsel ligt, zo krijg je geen vel. Laat afkoelen en helemaal koud worden in de koelkast.
  • Bestrijk de plakjes bladerdeeg aan de kant zonder poedersuiker met de tamarinde. Klop de vulling los met de mixer en doe in een spuitzak met brede mond. Spuit een mooie laag vulling op de tamarindekant van de helft van de bladerdeegplakjes. Dek af met de rest van het bladerdeeg en zorg dat de poedersuikerkant bovenop ligt. Lepel het passiefruit uit en meng met poedersuiker naar smaak en evt. nog een ½ el tamarinde. Klop de ongezoete slagroom stijf. Verdeel – met de spuitzak – over de bovenkant van de millefeuilles en schep er wat passiefruit op.

Voedingswaarde

auteur: delicious.
* Of maak zelf sap door ± 6 passievruchten uit te lepelen. Doe het vruchtvlees in een zeef en druk er zo veel mogelijk sap uit.

RECEPT: DOSIA BREWER | FOTOGRAFIE: ERNIE ENKELAAR | BEREIDING: YVONNE JIMMINK.

Dit recept printen

Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!