glutenvrij, vegetarisch
aantal 5 |
hoofdgerecht |
familietijd |
internationaal, mexicaans |
glutenvrij, vegetarisch
We gaan out-of-the-box met deze vega lasagne in Mexicaanse stijl. Ga aan de slag en maak laagje na laagje dit verrukkelijke ovengerecht met zoete aardappel, kidneybonen en linzen in tomatensaus!
Ingrediënten
- 800 g zoete aardappels (bataten), geschild, in flinterdunne schijfjes*
- 4 el extra vergine olijfolie + extra om te besprenkelen
- 1 tl korianderzaad
- 1 tl komijnzaad
- 1 tl zwarte peperkorrels
- 1 kleine rode ui, fijngesneden
- 2 tenen knoflook, fijngesneden
- 3 el fijngesneden chipotlepepers in adobosaus* (blik)
- 1 el tomatenpuree
- 2 rode paprika’s, zonder zaadlijsten, in stukjes
- 400 g kidneybonen uit blik, afgespoeld en uitgelekt
- 400 g tomatenblokjes uit blik
- 400 g linzen uit blik, afgespoeld en uitgelekt
- 500 g cottage cheese
- 100 g grof geraspte mozzarella
- 80 ml melk
- 55 g polenta
- koriandercress, voor erover
- ook nodig: 2 bakplaten ingevet en bekleed met bakpapier, evt. mandoline*
tomatensalsa
- 2 pomodori pruimtomaten, fijngesneden
- ½ bosje koriander blaadjes geplukt en fijngesneden
- 1 kleine rode ui, fijngesneden
- sap van 1 limoen
- ook nodig: vijzel, 4 ovenschaaltjes (inh. ½ l), ingevet
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Schep de aardappelschijfjes om met 3 el olijfolie. Spreid ze dakpansgewijs uit op de bakplaten. Dek af met bakpapier en bak in 20 min. gaar. Verwijder het bakpapier en bak ze nog ± 5 min. tot ze licht kleuren. Neem uit de oven en laat enigszins afkoelen.
- Rooster intussen voor de chilisaus het koriander- en komijnzaad en de peperkorrels ± 2 min. in een steelpan met dikke bodem op matig vuur tot de aroma’s vrijkomen. Wrijf ze fijn in de vijzel.
- Verhit in dezelfde pan de rest van de olie op matig vuur. Schep hierin de ui met de knoflook en chipotlepepers in adobesaus 3-4 min. om zonder te laten kleuren. Voeg de tomatenpuree en de fijngewreven specerijen toe en schep ± 2 min. om tot de puree aan de bodem van de pan begint te kleven. Voeg de paprika’s en bonen toe en bak ze 4-5 min., waarbij je de bonen licht plet met een pollepel.
- Voeg de tomaatblokjes en 200 ml water toe en breng aan de kook op hoog vuur. Draai het vuur laag en laat de chilisaus in ± 20 min. inkoken tot de helft. Schep de linzen erdoor en laat enigszins afkoelen.
- Meng intussen in een kom de cottage cheese met de mozzarella en de melk.
- Meng in een andere kom alle ingrediënten voor de tomatensalsa.
- Verdeel de helft van de chilisaus over de bodems van de schaaltjes, breng hierop een laagje aardappelschijfjes aan, dan eenderde van het cottage cheese-mengsel, daarna weer een laag aardappelschijfjes. Herhaal de lagen en eindig met de rest van het cottage cheese-mengsel.
- Bestrooi de schaaltjes lasagne met polenta, besprenkel met olijfolie en bak 30 min. in de oven tot ze door en door warm zijn.
- Verwarm de ovengril op de hoogste stand. Laat de lasagne in de oven 4-5 min. gratineren, check om de 2 min. of hij niet verbrandt. Schep voor het serveren de tomatensalsa erover en bestrooi met koriandercress.
Voedingswaarde
calorieën: 625kcal
eiwit: 32g
vet: 22g
koolhydraten: 68g
* Met een mandoline schaaf je makkelijk en snel mooie dunne plakjes. Te koop bij kookwinkels. Met een scherp mes gaat het ook, maar dan zijn de plakjes niet zo gelijkmatig. Chipotlepeper in adobosaus kun je kopen bij winkels met veel Mexicaanse producten of online bestellen.
Recept: Samantha Coutts. Fotografie: Brett Stevens. Styling: Kirsten Jenkins.
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!
Bevalt deze Mexicaanse lasagne? Lees hier meer over de Mexicaanse keuken.