Meringuetaart met rozenwaterroom

Meringuetaart met rozenwaterroom

aantal 8 | nagerecht | feestelijk, kerst, moederdag, pasen | |
Afwijken van de gebaande paden is juist met kerst leuk, als je tijd hebt om iets bijzonders te koken. Dit recept is geïnspireerd op de feestgerechten uit Noord-Afrika. Door het rozenwater krijgt de taart een specifieke smaak, die eigenlijk nergens door te vervangen is. Als je tóch liever een andere smaak hebt, roer dan wat citroensap en -rasp door de room. Dat geeft een heel frisse touch aan de taart.
Kooktijd40 minutes
Oven1 hour 25 minutes
Totale tijd2 hours 15 minutes

Ingrediënten

  • 9 eiwitten
  • 400 g kristalsuiker fijn
  • 900 ml slagroom lobbig geklopt
  • 100 ml Griekse yoghurt dikke
  • 150 g poedersuiker gezeefd, plus extra voor bestuiven
  • 100 ml rozenwater*
  • 400 g aardbeien gehalveerd
  • 300 g frambozen
  • 150 g blauwe bessen
  • rozenblaadjes gesuikerd
  • 1 eiwit
  • 12-15 rozenblaadjes onbespoten
  • 55 g kristalsuiker fijn

Instructies

  • Klop om de gesuikerde rozenblaadjes te maken het eiwit los. Doop elk blaadje in het eiwit, laat goed uitlekken en wentel het dan door een dun laagje suiker. Leg ze op een bakplaat bekleed met bakpapier. Laat 1-2 uur staan op een koele, droge en goed geventileerde plaats.
  • Verwarm de oven voor op 120ºC. Bekleed 3 bakplaten met bakpapier. Teken een cirkel van 26 cm op de eerste, een cirkel van 20 cm op de tweede en een cirkel van 13 cm op de derde.
  • Klop de eiwitten stijf in een schone kom, voeg de helft van de suiker toe en klop totdat de suiker is opgenomen. Voeg geleidelijk de rest van de suiker in een langzame stroom toe en klop tot het eiwit glanst. Strijk de ­meringue gelijkmatig over elke cirkel uit zodat er drie platte schijven ontstaan van gelijke dikte. Bak 10 minuten, verlaag de oventemperatuur tot 100ºC en bak nog 1¼ uur of tot de meringue knapperig en droog is. Laat afkoelen (de meringues kunnen van tevoren worden gemaakt en worden bewaard in luchtdichte bakjes).
  • Spatel room, yoghurt, poedersuiker en rozenwater door elkaar. Leg, om de taart in elkaar te zetten, de grootste meringueschijf op een serveerschaal, verdeel er de helft van de room en de helft van het fruit over. Leg er de middelgrote meringue op en verdeel er het grootste gedeelte van de rest van de room en de rest van het fruit over. Voeg de kleinste meringue toe, strijk er de rest van de room over, bestrooi met rozenblaadjes en bestuif met poedersuiker.

Voedingswaarde

auteur: delicious.
* Rozenwater is verkrijgbaar bij Marokkaanse winkels, delicatessenwinkels, en goedgesorteerde supermarkten.
Receptuur: Vallli Little. Fotografie: Petrina Tinslay. Styling: Michelle Noerianto. Bewerking: Ellen van Mol
 
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!