Meringuerol

Meringuerol

aantal 6 | dessert, zoet | kerst, weekend | frans |
Deze meringue wordt heel kort en heet gebakken, in plaats van lang en op een lage temperatuur gedroogd zoals bij de meeste meringues. Het resultaat? De meringue is nog zacht en flexibel: ideaal om te vullen!
Hier lees je alles wat je moet weten voor de perfecte meringue.
Voorbereiding20 minutes
Kooktijd25 minutes
Totale tijd45 minutes

Ingrediënten

voor de meringue

  • 4 eiwitten
  • ¼ tl zout
  • 225 gr suiker
  • tl maïzena

voor de vulling

  • 250 ml slagroom
  • 30 gr suiker
  • 1 zakje slagroomversteviger
  • 400 gr vers rood fruit schoongemaakt

ook nodig

  • poedersuiker om te bestuiven

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180 °C en bekleed een diepe bakplaat van 25x35 centimeter met bakpapier.
  • Doe de eiwitten en het zout in een kom en klop deze stijf op. Voeg zodra de eiwitten schuimig beginnen te worden, lepel voor lepel de suiker toe. Klop door tot het eiwit stijf is en er geen suikerkorrels meer in de meringue te voelen zijn. Klop als laatste de maïzena door het opgeklopte eiwit. Verdeel het eiwit over de bakplaat en strijk dit glad.
  • Bak de meringue 18-23 minuten, tot deze lichtbruin is. Laat de plak vervolgens afkoelen tot kamertemperatuur.
  • Keer de meringue om op een nieuw stuk bakpapier en verwijder voorzichtig het oude bakpapier dat nu bovenop ligt.
  • Klop de slagroom met de suiker en slagroomversteviger stijf op. Bestrijk de plak met de slagroom, maar laat hierbij een stuk van ongeveer 5 centimeter aan de korte kant onbedekt. Verdeel het fruit over de slagroom en rol de plak op vanaf de korte zijde, beginnend bij de kant met de vulling. Zorg dat de naad van de meringuerol aan de onderkant zit en bestuif de rol licht met poedersuiker.

Voedingswaarde

auteur: delicious.

Eiwit opkloppen

Zorg er voor dat zowel de kom als de garde(s) die je gebruikt voor het opkloppen van het eiwit vetvrij zijn. Ook de eidooier bevat vet, dus zorg dat er geen spoortje dooier in het eiwit zit. Als er wel vet in het mengsel terecht komt krijg je de meringue niet stevig genoeg. Je kunt de kom en garde(s) extra ontvetten met citroensap.

Extra smaakje aan de room

De slagroom kun je extra op smaak brengen. Klop daarvoor - als de room bijna stijf is - bijvoorbeeld het merg van ½ vanillestokje, 1 ½ tl gemalen anijszaad of de rasp van ½-1 sinaasappel door de slagroom.

Andere vulling

In plaats van rood fruit kun je de rol ook vullen met stukjes (uitgelekte) stoofpeer, gekarameliseerde appelstukjes of stukjes ander zacht fruit.

Voorbereiden

Vul de rol bij voorkeur pas vlak voor het serveren met de slagroom en het fruit, dan is de meringuerol op z’n lekkerst! Je kunt de meringue al wel eerder op de dag bakken en afgedekt met plasticfolie bewaren.
Recept: Rutger van den Broek. Beeld: Harold Pereira
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!