glutenvrij
aantal 6 |
nagerecht, zoet |
feestelijk, kerst |
internationaal |
Deze rol met zoete meringue, zelfgemaakte bramenjam en frisse room is om je vingers bij af te likken!Ook heel lekker: frambozenmeringues..
Ingrediënten
- 4 eiwitten
- 220 g fijne kristalsuiker
- 1 tl witte wijnazijn
- 1 tl maïzena poedersuiker, gezeefd, om te bestrooien
- 125 g bramen + extra bramen voor garneren groene kruiden, bijv. munt, voor garneren
citroenverbenaroom
- 300 ml slagroom
- ½ bosje citroenverbena, blaadjes gekneusd of rasp van 1 (bio)citroen
- 4 el mascarpone
- 3 el fijne kristalsuiker
bramenjam
- rasp en sap van 1 (bio)limoen + evt. extra rasp voor erbij
- 125 g fijne kristalsuiker
- 150 g bramen
Instructies
- Verwarm de oven voor op 160°C.
- Teken op een vel bakpapier een rechthoek van 30×25 cm. Keer het papier om en leg het op een bakplaat.
- Verwarm voor de citroenverbenaroom de room met de citroenverbena in een steelpan met dikke bodem onder af en toe roeren tot hij heet is, maar laat hem niet koken. Schenk in een hittebestendige kom, laat afkoelen en door en door koud worden in de koelkast.
- Zeef de room. Gebruik je citroenrasp, dan hoeft de room niet verhit en gezeefd te worden. Klop de room tot matig stijve pieken. Klop de mascarpone en suiker erdoor. Zet tot gebruik in de koelkast. Meng voor de bramenjam de limoenrasp en suiker in een steelpan. Voeg de bramen toe en verwarm onder af en toe roeren ± 10 min. op matig tot laag vuur. Voeg het limoensap toe en laat in ± 5 min. licht inkoken. Doe over in een hittebestendige kom.
- Doe voor de meringue* de eiwitten in een vetvrije kom en klop tot zachte pieken. Voeg al kloppend lepel voor lepel de suiker toe. Klop nog een paar minuten tot de suiker volledig is opgelost. Spatel de azijn en maïzena erdoor.
- Spreid de meringue uit op de getekende rechthoek op het bakpapier. Bak 25-30 min. tot de meringue licht kleurt. Neem uit de oven en laat ± 5 min. licht afkoelen.
- Bestuif een vel bakpapier met poedersuiker en stort de meringueplak hierop. Trek het bakpapier voorzichtig los van de meringue.
- Bestrijk de meringue voorzichtig met de citroenverbenaroom, maar laat langs de rand 2 cm vrij. Bestrooi met bramen. Rol de meringue met behulp van het bakpapier voorzichtig op vanaf een lange kant, zodat je een mooie roulade krijgt. Breng over op een schaal, met de naad omlaag. Sprenkel wat bramenjam erover, bestrooi met kruiden, bramen en eventueel nog wat limoenrasp. Bestuif met poedersuiker en serveer met de rest van de jam.
Voedingswaarde
calorieën: 430kcal
eiwit: 4g
vet: 20g
koolhydraten: 58g
Recepten en bereiding: Shannon Bennett. Fotografie: Mark Roper. Styling: Deborah Kaloper. Bewerking: Dosia Brewer
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!
Hoe je het beste zelf jam maakt? We delen tips: jam maken, bewaren, en de beste recepten