mascarponeroom met mandarijngranita uit de nieuwe Citrusbijbel

mascarponeroom met mandarijngranita uit de nieuwe Citrusbijbel
RECEPT: JULIA HULLEMAN | FOTOGRAFIE: SASKIA LELIEVELD | STYLING: MARIJN VISSER | FOODSTYLING: AJDA MEHMET.

Na een lange reeks aan kookbijbels met onderwerpen zoals kip, brood en taart, was de citrusbijbel de logische volgende stap. Volgens de auteur van dit boek, Julia Hulleman, was het simpelweg een “kwestie van tijd”.

Iedereen heeft wel citrus thuis liggen, of het nou een citroen of een mandarijntje is, maar toch word het zelden gebruikt als een echt ingrediënt. Deze bijbel laat zien hoe je een citrusvrucht in allerlei verschillende soorten gerechten voor kan laten komen, van voor- tot nagerecht. Niet alleen recepten komen hier in voor, maar ook verschillende technieken voor het gebruiken van de citrus, een citrusschaal waarin ze de zuurgraad uitlegt en nog veel meer handige tips zijn te vinden in dit overkoepelend citrus liefhebbend boek.

Julia: “Citrusbijbel is een ode aan mijn favoriete ingrediënten en ik hoop dat het je inspireert om meer citrus te gebruiken in je keuken, meer te experimenteren dan dat ene kneepje citroensap en met frisse ogen naar de talloze citrusvruchten te kijken die er te vinden zijn.” (Voorwoord, 7)

Het boek is te vinden in de winkels vanaf 3 september. Je kan het online vinden bij bol.com of in boekenwinkels, zoals bij Atheneum Scheltema. Voor een blikje achter de schermen of meer werk van Julia kan je een kijkje nemen op @juliabritt.

Mascarponeroom met mandarijngranita – uit Citrusbijbel

aantal 2 | dessert, nagerecht, zoet | doordeweeks, feestdagen, lente, weekend | italiaans, mediterraans | vegetarisch

Julia: "Minimale inspanning, maximaal resultaat. De granita is ijskoud, friszuur en knisperend, terwijl de room warmer, zoet en fluweelzacht is. Een contrasterend feestje bij elke hap. Of serveer, zoals de Sicilianen doen, de room en granita op een fluffy briochebroodje."

Voorbereiding:10

Rusttijd4

Totale tijd:4 10

Kookgerei

  • Mixer

Ingrediënten

  • 120 g fijne kristalsuiker
  • rasp van 1 biologische mandarijn + sap van 5 mandarijnen
  • sap van 2 limoenen
  • 125 ml slagroom
  • 250 g mascarpone

Instructies

  1. Meng 80 g kristalsuiker met de mandarijnrasp en 300 ml water in een steelpan en breng aan de kook. Roer door tot de suiker is opgelost. Laat afkoelen tot kamertemperatuur.
  2. Roer het mandarijnsap en het limoensap door de siroop, schenk door een zeef in een plastic bak met deksel en zet 1 uur in de vriezer. Roer het mengsel vervolgens los met een vork. Zet 30 minuten terug in de vriezer en roer weer door met een vork. Herhaal dit tot de granita mooi stevig en luchtig bevroren is. Bewaar in de vriezer.
  3. Klop intussen de slagroom en de overige suiker met een mixer tot een stevige room. Voeg tijdens het mixen lepel voor lepel de mascarpone toe.
  4. Verdeel de mascarponeroom over 4 mooie (coupe)glaasjes en schep daar wat mandarijngranita op.

Voedingswaarde

Uit: Citrusbijbel

RECEPT: JULIA HULLEMAN | FOTOGRAFIE: SASKIA LELIEVELD | STYLING: MARIJN VISSER | FOODSTYLING: AJDA MEHMET.

Dit recept printen

Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!

Kijk ook eens: confettisalade met sinaasappel-komijndressing – uit Citrusbijbel