glutenvrij / lactosevrij
aantal 16 |
zoet |
feestelijk |
amerikaans |
Zelf marshmallows maken? Met Rutger's recept is dat makkelijker dan je denkt! Voor marshmallows zijn er twee basisrecepten: met of zonder eiwit. Wij gaan voor zonder eiwit, want die worden veel luchtiger, lekkerder van structuur én beter van smaak.Hier ontdek je de beste tips & tricks voor de beste marshmallows.Tip: marshmallows gemaakt (of gekocht)? Maak s'mores! Het lekkerste zomertoetje met gesmolten chocolade, marshmallows en koekjes op de barbecue.
Ingrediënten
- 7 blaadjes gelatine 11,6 g
- 200 g suiker
- 150 g glucosestroop*
- 1 vanillestokje in de lengte doormidden
- gesneden en merg eruit geschraapt
- 75 g poedersuiker*
- 75 g maïzena
ook nodig
- stand- of handmixer + bakvorm
- van 20×20 cm bekleed met bakpapier
- en ingevet met neutrale olie + extra
- stuk bakpapier ingevet met neutrale
- olie + suikerthermometer
Instructies
- Doe 100 ml koud water en de gelatineblaadjes in een kom en laat de ze 10 min. weken.
- Doe intussen 50 ml water, de suiker en de glucosestroop in een pan en breng aan de kook. Meet de temperatuur van de suikersiroop met de (suiker)thermometer. De siroop moet worden gekookt tot 121°C.
- Het makkelijkst maak je dit recept met een standmixer, dan heb je je handen vrij. Maak je het met een handmixer, vraag dan iemand om even te helpen. Zet demixer op matige snelheid en mix het water-gelatinemengsel. De blaadjes zullen nog niet oplossen, dat komt zo. Voeg langs de rand van de mengkom de suikersiroop van 121°C toe. Je zult zien dat de gelatine meteen oplost. Pas op voor spatten, de suikersiroop is erg heet. Zet de mixer op de hoogste stand en klop het marshmallowmengsel door tot het op kamertemperatuur is. Voeg nu ook het vanillemerg toe aan het mengsel. Na verloop van tijd wordt het mengsel luchtig en wit van kleur. Het is klaar als je een fluffy en plakkerige marshmallowmassa hebt.
- Schep het mengsel in de beklede bakvorm en strijk het gelijkmatig uit. Leg het extra stuk bakpapier met de ingevette kant op de marshmallow. Laat 24 uur rusten en opstijven op kamertemperatuur.
- Meng de poedersuiker met de maïzena. Haal de marshmallow uit de vorm en haal het bakpapier voorzichtig weg. Snijd de marshmallow in stukjes en wentel ze door het poedersuiker-maïzenamengsel. Als je mes tijdens het snijden blijft kleven, haal het dan ook door het poedersuikermengsel halen.
Voedingswaarde
calorieën: 127kcal
eiwit: 1g
koolhydraten: 31g
* Glucosestroop koop je bij kookwinkels, online en soms bij de banketbakker. I.p.v. poedersuiker met maïzena kun je de marshmallows ook door de fijne suiker of geraspte kokos rollen. Ook erg lekker als je marshmallows na het opstijven in chocolade doopt.
Recept: Rutger van de Broek. Fotografie: Ernie Enkelaar
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!
Iets anders dan marshmallows? Bekijk ook: groente voor op de bbq: alle recepten en ideeën om lekker af te wisselen