marmertulband met butterscotch-fudge-glazuur

marmertulband met butterscotch-fudge-glazuur
Recepten & Foodstyling: Lucy Nunes & Tracey Pattison, Fotografie: Chris Court, Styling: Emma Knowles
aantal 12 | zoet | feestdagen, feestelijk, kerst, weekend | internationaal |
Hou je nog een gaatje over voor dit toetje? Een heerlijk stuk van deze marmertulband met butterscotch-fudge-glazuur bij de thee of koffie. Met fudge maak je elk toetje of taart nóg lekkerder!
Voorbereiding30 minutes
Kooktijd1 hour 15 minutes
afkoelen15 minutes
Totale tijd2 hours

Kookgerei

  • tulbandvorm van 25 cm Ø (inhoud 2½ liter), dik ingevet, met bloem bestoven

Ingrediënten

  • 25 g cacaopoeder gezeefd
  • 400 g fijne kristalsuiker
  • 400 g bloem + extra om mee
  • te bestuiven
  • 1 tl bakpoeder
  • 1 tl baksoda
  • 250 ml melk
  • 125 ml milde olijfolie
  • 3 grote eieren op kamertemperatuur
  • 2 el vanille-extract
  • 225 ml slagroom
  • 100 g mascarpone

butterscotch-fudge-glazuur

  • 225 g fijne kristalsuiker
  • 110 g donkerbruine basterdsuiker
  • 80 g boter in blokjes + extra om mee in te vetten
  • 100 ml slagroom op kamertemperatuur

Instructies

  • Doe voor de glazuur de kristalsuiker en 60 ml water in een middelgrote pan. Roer op laag vuur tot de suiker is opgelost. Zet het vuur hoger en kook 6-8 min. zonder te roeren tot een donkere theekleur. Neem de pan van het vuur en klop de basterdsuiker en boter erdoor tot alles is gemengd. Zet de pan terug op laag vuur en klop de room erdoor – wees voorzichtig, het zal opborrelen en spetteren. Er kunnen klontjes ontstaan, maar dat is niet erg. Blijf 3-5 min. roeren tot alle klontjes zijn opgelost en het mengsel glad en glanzend is. Doe in een grote hittebestendige kom, dek het oppervlak af met vershoudfolie en laat op kamertemperatuur helemaal afkoelen en in de koelkast opstijven.
  • Verwarm intussen de oven voor op 200°C. Doe voor de tulband de cacao en 60 ml kokend water in een kleine hittebestendige kan en roer glad. Zet apart.
  • Doe 400 g suiker, bloem, bakpoeder, baksoda en ½ tl zout in een grote kom en roer goed door. Klop in een grote maatbeker de melk, olie, eieren en de helft van het vanille-extract goed en roer dan door het bloemmengsel. Meng tot een glad beslag.
  • Doe de helft van het beslag in een aparte kom, voeg het cacaomengsel toe en meng goed. Schep ¹/³ van het cacaobeslag op de bodem van de ingevette bakvorm, dan de helft van het vanillebeslag. Herhaal de lagen en eindig met het cacaobeslag.
  • Bak in ± 1 uur en 15 min. gaar of tot een prikker er schoon of met wat vochtige kruimels uitkomt. Bekleed een rooster met bakpapier en keer de tulband er direct op, laat ± 15 min. met de vorm er nog omheen staan. Haal dan de vorm eraf en laat de tulband helemaal afkoelen op het rooster.
  • Klop in een kom de room, mascarpone en overgebleven el vanille-extract lobbig. Zet de tulband op een schaal, lepel het glazuur eroverheen en serveer met de vanilleroom.

Voedingswaarde

calorieën: 622kcal
eiwit: 8g
vet: 30g
koolhydraten: 80g
auteur: delicious.
Recepten & Foodstyling: Lucy Nunes & Tracey Pattison, Fotografie: Chris Court, Styling: Emma Knowles
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!

Lees ook: abrikoos-amandel-chocolade fudge | delicious.magazine