aantal 4 |
hoofdgerecht |
|
mexicaans |
Velen associëren de Mexicaanse keuken met een instant-tacopakket. Wij laten je zien dat er achter deze culinaire kitsch een authentieke keuken verscholen zit. Lees hier wat het verschil is tussen een taco en een tortilla!
Ingrediënten
- 8 maïstortilla's diepvries, ontdooid
- 1/3 krop romaanse sla gewassen, in hele dunne reepjes
- ½ zakje Cheddar of Emmentaler geraspte
carnita*:
- 6 jeneverbessen
- 1 tl tijm gedroogde
- 1 laurierblad verkruimeld
- 1 tl zwarte peperkorrels
- 1 tl zeezout
- 500 g varkensschouder
ananassalsa
- ½ ananas verse
- 1 paprika rode
- 1½ chipotlepeper** fijngesneden
- 15 g koriander fijngesneden
- 1 limoen
- 1 el appelazijn
- 1 el suiker
Instructies
- Verwarm de oven voor op 85°C. Stamp alle kruiden en specerijen in een vijzel redelijk fijn. Bestrijk het vlees met 1 tl zeezout. Verwarm een droge koekenpan goed heet voor en braad het vlees hierin rondom aan (zonder toevoeging van vet). Neem uit de pan, laat iets afkoelen en bestrijk dan met het kruidenmengsel. Leg het vlees in een ovenschaal en zet 2 uur in de oven totdat de kerntemperatuur*** 73°C is. Laat afkoelen en snijd in dunne plakjes van ½ cm. Snijd de plakken weer in reepjes en houd warm in aluminiumfolie tot gebruik, of warm even in de oven op vlak voor gebruik.
- Schil de ananas rondom dik zodat ook de pitjes eruit zijn. Halveer de ananas en snijd de harde kern eraf. Snijd het vruchtvlees in kleine blokjes. Snijd de paprika ook in kleine blokjes en hak de peper heel fijn. Meng alle ingrediënten, breng op smaak met zout en zet minimaal een uur afgedekt in de koelkast.
- Verwarm de tortilla’s volgens de beschrijving op het pak. Beleg de warme tortilla’s met wat vlees, romaanse sla en bestrooi met de kaas. Geef er ananassalsa bij.
Voedingswaarde
* Carnita is het Mexicaanse woord voor gebraden varkensvlees. I.p.v. varkensschouder kun je ook varkensnek gebruiken. Ook schouderkarbonaden zijn bruikbaar, maar koop ze dan aan één stuk en verwijder het bot.
** Chipotle peper is gerookte, gedroogde jalepeno-peper, verkrijgbaar bij sommige toko’s en Surinaamse winkels. Of bestel ze online. Je kunt ook jalepeno-peper uit pot gebruiken, of een klein beetje gedroogde rode chilipeper (is nl. veel heter). Of gebruik een gewone rode peper.
*** Een kernthermometer koop je bij de keukenspeciaalzaak. Zonder thermometer kun je een satéprikker middenin het dikste deel van het vlees steken; komt er helder vocht uit dan is het goed, komt er roze vocht uit, laat dan nog 15 min. in de oven staan.
Productie: Mister Kitchen. Fotografie: Ernie van Enkelaar. Styling: Desirée van Dijk. Bewerking: Trudelies Schouten
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!